Петима български полярници бедстват на о. Ливингстън

Петима български полярници не са могли да си тръгнат от остров Ливингстън. Запасите им от храна ще стигна едва за десетина дни.

От 27 полярни експедиции в момента на острова са останали само петимата българи, останалите са отпътували през последните две седмици. Нашите са разчитали на туристическия кораб "Академик Йофе", но заради силната буря във вторник лодките не са могли да стигнат до брега.

В София е създаден кризисен щаб, който прави опит да организира тяхното връщане в България. Водят се преговори аржентински кораб, който се намира близо до българската база, да ги прибере.

Корабът "Ушвая" трябва да тръгне на 19 март от украинската база, която се намира на 1000 километра от българската.

Ако преговорите приключат успешно, ще се включим в критичния период от 10 дни, които могат да издържат още нашите, съобщи Христо Пимпирев пред БНР.

Той е разговарял с полярниците, които обяснили, че са взели от резервното гориво, за да запалят генераторите, за да има топлина и светлина в базата, която вече е зазимена.

Петимата ще разчитат за оцеляване на "неприкосновените запаси" от храна и гориво, които обаче ще стигнат за не повече от десетина дни. Проблем ще бъде дори водата, каза Пимпирев. Според него петимата ще могат да изкарат там още десетина дни.

Споделяне

Още от България