Петима загинаха при атентат срещу валия в Турция

Петима души са загинали, а най-малко 24 са били ранени в Югоизточна Турция, след нападение срещу кортежа на валията на окръг Ван Хикмет Тан с кола бомба в петък сутринта, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на местните власти.

По-късно турската полиция обезвреди втора бомба във Ван, съобщи говорителят на полицията Рамазан Ер в Анкара, предаде агенция Франс прес.

Самият валия не е пострадал при атентата, макар че черният му Мерцедес е силно увреден. Пред телевизионния канал НТВ той казал, че не може да каже кой стои зад нападението, което явно е насочено срещу него.

Заподозряна за атентата е Кюрдската работническа партия (ПКК), която се преименува на Конгра-Гел, заяви за Си Ен Ен говорителят на турската национална полиция. Ван се намира в район, в който действат активно сепаратистите на ПКК.

Кюрдските екстремисти напоследък прекратиха примирието в югоизточна Турция.

Бомбата, поставена на паркирана кола и задействана дистанционно, предизвика допълнителна тревога на турските власти, след серията експлозии преди и по време на срещата на върха на НАТО в Истанбул миналата седмица.

Независимо че за експлозията в петък са заподозрени кюрдски екстремисти, все още никой не е поел отговорност за нападението. В Турция са активни още крайно - леви и ислямистки организации, които организираха предишни атентати.

Задържан е бил собственикът на автомобила, използван като кола бомба, предаде частната турска телевизия НТВ. Според информационния уебсайт Журнал тюрк е бил задържан за разпит и мъж, който след взрива изкрещял "Няма друг Бог освен Аллах".

Турските телевизионни канали показаха кадри от улиците на Ван веднага след атентата, на който изпаднали в паника хора бягат във всички посоки

При експлозията са били нанесени щети на водоснабдителната мрежа и булевардът, по който минавал автомобилът на валията, е залят с вода.

През последните месеци Турция, която се стреми към членство в Европейския съюз, прокара редица реформи, които разрешиха обучението на кюрдски език и радио и телевизионни предавания на кюрдски.

Много кюрдски бунтовници са базирани в съседен Ирак, а Турция търси помощ от САЩ за тяхното елиминиране.

Също в петък експресът Истанбул-Анкара бе спрян, а пътниците евакуирани, след фалшив сигнал за бомба.

Споделяне

Още от Балкани