Петицията "Пеевски – лице на България" спечели близо 600 привърженици

Петицията "Пеевски – лице на България" спечели близо 600 привърженици

Общо 596 души са подкрепили петицията за обявяване на успешния предприемач, медиен магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за "лице на България" по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Номинацията бе внесена от Гражданско движение "БОЕЦ" в Народното събрание. Петицията в подкрепа на това предложение е регистрирана в сайта "Сhаnge.org" от сайта "Биволъ".

"БОЕЦ“ взима повод от инициативата на сдружение "Азбукари“ и няколко други направителствени организации за избиране на българско лице на европредседателството, което да представи страната по "най-добрия начин“. От сдружение "Азбукари“ номинират бившата тв водеща Цвета Кирилова, но "БОЕЦ“ смятат, че далеч по-достоен кандидат е депутатът Делян Пеевски.

"Господин Пеевски е успешен бизнесмен, медиен магнат. Със своите изключителни умения, от човек, притежаващ стар "Опел", се превръща за кратко време в мултимилионер, собственик на активи за десетки милиони, официално декларирани. Основател, вдъхновител и носител на много бизнес модели, най-известният от които е моделът "КОЙ" - най-успешният управленски модел в България, извел страната ни до най-високи позиции в редица европейски класации“, посочват в мотивите си от сдружението.

Оттам допълват, че "чрез своята вродена харизма, той (Пеевски, б. р.) единствен успява да изкара на площадите десетки хиляди български граждани, което показва неоспоримия му принос към развитие на гражданското общество в България“.

"Номинираната от нас личност е известна с множеството си международни контакти в редица страни – Турция, Сирия, Саудитска Арабия, Судан, Дубай и други“, посочва ГД "БОЕЦ“, намеквайки за бизнеса на депутата с цигари и оръжие в Близкия Изток и съседни региони.

В номинацията се прави препратка и към закона "Магнитски“ в САЩ, чрез който се опитва да се защити противникът на Пеевски и негов бивш бизнес партньор Цветан Василев.

"Множеството проверки от прокуратура, НАП и други, доказват, че в своята дейност г-н Пеевски съблюдава и стриктно спазва българското законодателство“, завършват от сдружението, като настояват номинацията им да бъде разгледана от институциите сериозно и поставена на обществен дебат.

Освен в Народното събрание предложението е адресирано и до правителството и президента Румен Радев.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?