Петканов готов да сложи и полицаи в бордове, освен заместниците си

Министърът на вътрешните работи Георги Петканов определи като приемлива идеята в бордове на фирми да участват служители на МВР, предаде Дарик радио.

Вътрешният министър каза, че според него служителите на МВР могат да участват официално в бордовете на фирми и търговски дружества, като по този начин ще могат да се информират за икономическата ситуация в тях. Като аргумент против тази идея той посочи, че хората биха могли да ги набедят, че са отишли там, за да вземат пари.

Идеята бе лансирана преди няколко дни от главния секретар ген. Бойко Борисов, който заяви в американския център в присъствието на заместник посланикът на САЩ Родерик Мур, че е предложил в бордовете на държавни предприятия да участват зам.-шефовете на национални служби. Аргументите на Борисов бяха, че спецполицаите могат да улавят и пресичат в зародиш опити за измами или корупция.

"Политиците и политическите ръководства, които имат съвсем други професии, какво разбират от енергетика или от панаири. Съвсем различно би било в борд да има шеф на икономическа полиция, за да наблюдава и ако има злоупотреби, нарушения, корупция, да възложи на своите служители разследване. За съжаление, това мое предложение не се прие. Който има морал, би трябвало да участва в борд, но да не взема пари, което ще покаже, че действително работи за държавата", заяви тогава Борисов.

Днес Петканов посочи, че в бордовете на фирми в момента от МВР участват единствено тримата му заместници - Тоньо Железчев, Румен Стоилов и Бойко Коцев. Те получавали минимално възнаграждение.

С изявлението си Борисов всъщност визираше именно заместниците на Петканов, а не участието по принцип в бордове на зам.министрите от различните ведомства. Под думите "какво разбират от енергетика или от панаири" се крие участието на Тоньо Железчев в борда на мини "Марица изток" и на Бойко Коцев в борда на "Електроразпределение" София - област, както и на Румен Стоилов в борда на "Пловдивски панаир"АД.

Днес Петканов, Борисов и шефът на националната полиция ген. Васил Василев бяха в Пловдив, където откриха нова сграда на РДВР в града.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?