Петков иска промени в законодателството за митинги

След като за последните два дни министърът на вътрешните работи Румен Петков громеше проектозакона за Националната агенция „Сигурност”, сега се обяви за “сериозни промени” в нормативната уредба по отношение на митингите и стачките. Неприемливо е да се организират няколко протеста едновременно, заяви той в петък в кулоарите на парламента, ден след като в София се проведе мащабен учителски протест, предизвикал опасването на  Министерски съвет и Народното събрание с метални заграждения и полиция като през 1997 г.

Трябва да се отбележи, че според чл.7 ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите – „Събрание, митинг или манифестация не може да се провежда в обозначената зона около Народното събрание, както и в непосредствена близост до военни обекти.

Необходимо е още самите органи, разрешаващи протестите, да бъдат контролирани по закон, добави Петков. Одобрения за митинги и протести се дават от кметовете на населените места, където се провеждат. 

Според министъра не е сериозно да се говори за „безпрецедентно” полицейско присъствие по време на протеста и не е имало „демонстрация на сила”, каквито обвинения хвърлиха от опозицията.Освен това не бива и да се разпространява такава информация, съветва Петков.

В четвъртък МВР извади около 1100 униформени (965 полицаи и130 служители на жандармерията) срещу протестиращите за по-високи заплати учители, които в мнозинството си са жени. Толкова служители на реда охраняват далеч по-рисковите от към безредици футболни срещи между отборите на „Левски” и ЦСКА. 

“Крайно неприемливо” е  да се организират няколко протеста в едно и също време, при това на толкова голям периметър, тъй като това е предпоставка за конфликти, продължи предводителят на силовото ведомство. Тук Петков съзря „липса на мисъл”. Тази част от изказването му бе по повод три лъча, които зовящите за министерски оставки учители направиха, преди да се слеят в едно огромно множество.

Румен Петков заяви, че само горските работници, които също протестират срещу мизерното си заплащане, не са спазили препоръките за сигурност, тъй като носели със себе си машини за рязане. Освен това лесничеите нямали разрешения за стачка. 

Организацията по движението и охраната на  учителите била гъвкава, смята министъра, което се дължало на интелигентността на преподавателите. “Вчера напрежението беше много голямо”, трябва да се благодари и на полицията, заключи той.

Споделяне

Още от България