Петков не вижда нищо страшно в дублирането на функции на МВР и ДАНС

Петков не вижда нищо страшно в дублирането на функции на МВР и ДАНС

Вътрешният министър Румен Петков заяви, че “няма нищо страшно” ако МВР и новата Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС), която бе създадена със закон само преди три дни, дублират някои от функциите, си особено когато “става въпрос за терор, трансгранична престъпност и пране на пари”. Петков, който първоначално се обяви срещу идеята за изваждането на Национална служба “Сигурност” от вътрешното министерство и преминаването ѝ в ДАНС, коментира в петък пред журналисти и твърдения на депутати от опозицията, че агенцията може да подслушва МВР и обратното.  

На въпрос за изразеното мнение на лидера на ДСБ и бивш премиер Иван Костов, че МВР и ДАНС ще се подслушват взаимно Петков заяви: "Костов никога не трябва да говори за подслушване в мое присъствие, защото по негово време аз съм бил подслушван достатъчно, за да стигнат до извода, че няма за какво.”

Запитан за новия закон за МВР, който се подготвя от работна група начело с Младен Червеняков (БСП), Петков отговори: “В България всеки пише някакви закони. Аз не участвам”. Според него не трябва да се създават нови структури в МВР. “МВР и сега има структури. Въпросът е те да бъдат укрепени и доразвити. Не бива постоянно да изграждаме структури, трябва да се търси ефективност”, каза още той.

По повод твърдения на депутати, че в МВР остава само пожарната, Петков отговори: “шегаджии”.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?