Петкова: Няма документи за плащания по "Белене“ при Добрев, а при Стойнев

Фактурите за над 4.4 млн. евро били издадени при Трайчо Трайков

Петкова: Няма документи за плащания по "Белене“ при Добрев, а при Стойнев

По времето, докато Делян Добрев е бил министър на енергетиката, не са извършвани никакви плащания по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене“. Сумата от над 4.4 млн. евро, за която прокуратурата смята, че той е ощетил НЕК като не е наредил да не се плаща на архитект-инженера по проекта "Парсънс“, е била фактурирана по времето на предшественика на Добрев – Трайчо Трайков, и погасена от НЕК при следващия министър на икономиката, енергетиката и туризма – Драгомир Стойнев от кабинета на Пламен Орешарски.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която свика извънреден брифинг в понеделник вечерта, след като по-рано през деня прокуратурата съобщи, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал сваляне на депутатския имунитет на Делян Добрев, за да му бъдат повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост, защото след вземането на правителственото и парламентарното решения от края на март 2012 г. за спиране на ядрения проект не е наредил да се прекратят плащанията към „Парсънс“. Според прокуратурата Добрев не е взел предвид писмо от тогавашния директор на НЕК, че трябва да се предприемат действия относно договора с "Парсънс“, която отговаряше за проектирането и контрола по изграждането и въвеждането в експлоатация на АЕЦ "Белене“.

Петкова обясни, че проверка на документите в НЕК показала, че въпросното писмо от юни 2012 г. всъщност било изпратено до тогавашния шеф на собственика на НЕК - "Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), с копие до Добрев. По онова време шеф на БЕХ е Михаил Андонов, който преди това ръководеше НЕК и който също бе клиент на прокуратурата през септември 2013 г. по тогавашно нейно разследване на плащания към "Парсънс“.

"Добрев тогава не е имал правомощия да се разпорежда с плащания на НЕК, това е било в компетенциите на директора на БЕХ. Министърът и да се спре на входа на НЕК да дебне, не може да предотврати плащания на директорите на дружеството“, коментира Петкова.

От обясненията ѝ стана ясно, че въпросните претендирани от прокуратурата суми, дадени на "Парсънс“, са били фактурирани за извършена дейност преди спирането на ядрения проект.

"Става въпрос за три фактури. Едната е за 1 516 320 евро, втората за 1 566 864 евро, а третата е да ДДС в размера на 735 609 евро. Те са издадени преди спирането на проекта, но са платени съответно на 31 май 2013 г., на 24 юни 2013 г. и на 10 януари 2013 г.“, каза Петкова, след като първоначално обясни, че датите са от 2012 г., но после се оказа, че се е объркала. Освен това и сумата излиза под цитираната от прокуратурата.

Енергийният министър каза още, че реално плащания по тези фактури нямало, тъй като били прихванати чрез договор за цесия, но не даде повече обяснения за това.

Вероятно става въпрос за продажбата от "Парсънс“ на вземанията от НЕК на фирма за търговия с електроенергия, която после за въпросните суми е взела, без да плаща, съответните количества ток от държавната електрическа компания. Схемата бе разкрита през октомври 2013 г. от лидера на Единната европейска партия Мария Капон.

В защита на Добрев Петкова обясни как по негово нареждане е бил преразгледан договорът с "Парсънс“ за консултантските услуги по „Белене“ и месечните плащания от 4.4 млн. евро са били намалени на 800 хил. евро. Това е станало през януари 2013 г., когато било подписано допълнение към договора за минимизиране на дейността на архитект-инженера. По думите ѝ след това на "Парсънс“ не са правени никакви плащания по АЕЦ „Белене“.

Договорът с консултанта не бил прекратен по препоръка на адвокатската кантора, защитаваща НЕК в арбитражното дело, заведено от руската „Атомстройекспорт“ за поръчано и неплатено ядрено оборудване за "Белене“ за 1.2 млрд. евро. Идеята е била, че компанията ще свидетелства в полза на НЕК. През юни 2016 г. съдът в Женева се произнесе, че НЕК трябва да погаси борч от над 620 млн. евро за двата реактора за  спрения строеж на ядрената централа.

Така и не стана ясно дали въобще е прекратен този договор, но през септември 2013 г. един от подизпълнителите на „Парсънс“ по АЕЦ „Белене“ - „Риск Иненеринг“, заяви, че контакатът все още е действащ. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?