Петролът и газът край Кипър повишават напрежението между Атина и Анкара

Под заглавие "Петролът и природният газ около Кипър дават на Гърция и Турция нови поводи за спорове", британският в. "Гардиън" пише в понеделник, че вместо откриването на енергийни находища в района да тласне двете страни към компромис, то е възпроизвело точно обратен ефект. Положението се усложнява след решението на Турция да започне проучвания в кипърската изключителна икономическа зона.

Напрежението в Източното Средиземноморие нарасна заради "словесна война" между Атина, Анкара и Никозия около залежите на петрол и природен газ в района, се казва в статията, като се уточнява, че "напрежението около въглеводородите в тези морски води се е увеличило, след като ръководителите на Гърция, Кипър и Египет подписаха в събота споразумение с цел засилване на енергийното сътрудничество".

Сигурно е, че тристранното споразумение няма да умилостиви Турция, която вече има проблеми на източния фронт с "Ислямска държава". Фактът, че в тези споразумения за находищата е замесен и Израел влошава ситуацията. Не е случайно, че визитата на израелския външен министър в Никозия бе посрещната от турска страна с много критични коментари. Анкара, която смята себе си за икономически регулатор, даде да се разбере, че ще отговори по подобаващ начин.

Без съмнение, напрежението ескалира, съгласен е професорът по история и политически науки от университета в Никозия Хюберт Фаусман. Мирните преговори за Кипър станаха жертва на въглеводородите, които са неразривно свързани с кипърския проблем. Вместо да отслабят, те засилиха напрежението, заключава той.

Споделяне

Още от Бизнес