Петролът може да се срине до 10 долара за барел при успех на Парижкото споразумение

Петролът може да се срине до 10 долара за барел при успех на Парижкото споразумение

Цената на петрола може да се срине до само 10 долара за барел до 2050 г., ако светът успее да електрифицира енергийния пазар и да изпълни целите, заложени в Парижкото климатично споразумение. Това сочи прогноза на енергийния консултант Wood Mackenzie ("Ууд Маккензи").

В доклада на компанията се посочва, че ако световните лидери предприемат решителни действия за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий до 2050 г., както е посочено в знаковия Парижки климатичен договор, търсенето на петрол ще спадне "значително".

При ускорен енергиен преход до 2050 г. на електроенергията ще се пада покриването на 47 на сто от енергийното потребление спрямо днешния дял от 20%, сочи анализът. Тогава търсенето на петрол може да се свие с цели 70% в сравнение със сега.

Спадът в търсенето на петрол ще започне от 2023 г. и ще се ускори като очакванияте понижения са за 2 млн. барела дневно с всяка следваща година.

Така цените на петрола могат да навлязат в "терминален спад", като международният бенчмарк в лицето на петрола сорт Брент ще поевтинее до 37-42 долара за барел до 2030 г. Към 2040 г. цените може да са между 28 и 32 долара за барел, преди до 2050 г. да се сриват между 10 и 18 долара за барел.

По време на обедната европейска търговия в четвъртък юнските доставки на този сорт поевтиняват с 0.55% към 66.20 долара за барел, след като в старта достигнаха 4-седмичен връх от 66.90 долара за барел (най-високо ценово ниво от 18-и март).

Целта на Парижкото споразумение е да се ограничи повишаването на температурата под 2 градуса с намерение да се допусне ръст до 1.5 градуса по Целзий.

Някои учени по климата смятат, че постигането на последната цел вече е "практически невъзможна", въпреки че това остава ключов фокус преди предстоящата във Великобритания 26-а Конференция на ООН за промените на климата, известна като COP26, която ще се проведе в Глазгоу през ноември.

Анализ на Организацията на обединените нации, публикуван през февруари, установи, че обещанията, дадени от страните по света за ограничаване на емисиите на парникови газове, са "твърде далеч" от задълбочените мерки, необходими за избягване на най-опустошителните последици от влошаване на климата.

Докладът на Wood Mackenzie е по-скоро сценарий, отколкото "прогноза за базовия случай", коментира Ан-Луиз Хитъл, цитирана от бизнес телевизията CNBC (СиЕнБиСи).

"Въпреки това петролната и газовата индустрия не могат да си позволят да бъдат самодоволни. Рисковете, свързани със стабилната политика за изменение на климата и бързо променящите се технологии, са твърде големи", добавя тя.

Споделяне

Още от Бизнес