ПГ НИЕ се разпадна след напускането на Марианна Асенова

Асенова е член на Националния съвет на движение "Социалдемократи" от декември м.г., и по тяхно решение днес напусна НИЕ.

И Асенова, и лидерът на движение "Социалдемократи" Николай Камов обясниха, че решението ѝ да напусне ПГ НИЕ не е лично, а политическо решение на ръководството на движението. Асенова обаче няма да стане член на "Коалиция за България", където са новите и съпартийци Камов и Бойко Радоев, защото не била избрана с техните листи и по думите това би било подмяна на вота на избирателите.

Никола Николов обвини социалдемократите, че действат некоректно. "Не може с политическо решение да се разбива парламентарна сила", обяви Николов.

Асенова обаче припомни, че още през лятото е предупредила колегите си в НИЕ, че има вероятност да напусне. Според нея те са имали достатъчно време да си намерят нов човек. Асенова обясни, че в ПГ има два партийни субекта - партията НИЕ и представителя на движението "Социалдемократи", визирайки себе си. Това затруднявало изработването на обща позиция на групата. Камов пък добави, че е нормално ръководството на групата да изисква партийна дисциплина, на която Асенова не би могла да се подчинява.

Преустановяването на групата НИЕ бе обявено официално от трибуната на парламента, защото броят на депутатите в нея е спаднал под определения минимум - за сформиране на група са необходими 10 народни представители, а в НИЕ останаха девет.

Марианна Асенова бе сред десетимата, които в началото на 2002 г. напуснаха ПГ на НДСВ, недоволни от партийното ръководство. Попитан какъв е бил смисълът да се сформира групата, Пламен Кенаров каза днес, че тя е била създадена, тъй като е имало негласна съпротива срещу решения на НДСВ.

Председателят на парламента проф. Огнян Герджиков коментира, че НИЕ е създадена като група с предизвестена смърт. Той веднага се разпоредил да НИЕ освободят стаята си, а лидерът Никола Николов да върне в гаража парламентарния мерцедес.

Николов обяви, че вече е депозирал искане до Герджиков за това стаята на НИЕ да бъде оставена за ползване от независимите вече депутати с аргумента, че в този парламент вече има твърде много независими.

Разбиването на ПГ НИЕ било "мръсна политическа поръчка"

Николов съзря "мръсна политическа поръчка" в разбиването на групата. Според лидера на бившата група, разбиването на ПГ НИЕ целяло изместване на общественото внимание от темата за петрола, с който според информация в иракски медии режимът на Саддам Хюсеин е финансирал БСП.

"Искам да попитам Николай Камов негови фирми участвали ли са в това?", заяви Николов по адрес на лидера на социалдемократите, заради които се разпадна НИЕ.

Пред журналисти Николов обяви още, че преди седмица Камов е поискал 1/10 от субсидията на ПГ НИЕ, която се полага на Марианна Асенова. Ние принципно дадохме съгласие, но отправихме питане до Сметната палата дали такова искане е регламентирано, каза Николов и добави, че за периода от 26 ноември до 30 декември 2003г. НИЕ е получила 17 300 лв.

Сийка Димовска от бившата група пък заяви, че преди две седмици Асенова е предложила да се сключи споразумение между ПД "Социалдемократи" и НИЕ, но това не е било обсъждано в групата.

Версия "дългата ръка на Сакскобургготски"

Доскорошният председател на ПГ НИЕ Никола Николов съобщи, че от няколко месеца получавал анонимни телефонни заплахи, но отказа да уточни естеството и причините. Николов направи уточнението, че заплахите срещу него са започнали още след формирането на анкетна парламентарна комисия за проверка в ръководство "Въздушно движение" по инициатива на НИЕ.

Според информация на Нова телевизия за решението на Марианна Асенова да напусне ПГ НИЕ има още един мотив. Тя е получила покана да оглави българска дипломатическа мисия в африканска държава.
Споделяне

Още от България