Пхенян обяви, че е на финала за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета

Ким Чен-ун обича да присъства на опитите с военни ракети

Северна Корея е навлязла "в последните етапи преди изпробването на междуконтинентална балистична ракета", заяви в новогодишното си обръщение лидерът на страната Ким Чен-ун, цитиран от Франс прес.

"Навлезли сме в последните етапи преди пробното изстрелване на междуконтинентална балистична ракета", каза севернокорейският ръководител в половинчасово слово, разпространено от телевизията. Според него Пхенян "е получил статута на ядрена сила" през 2016 г.

Северна Корея вече е "военна сила от Изтока, недосегаема дори за най-могъщия от враговете ѝ", заяви Ким Чен-ун.

През 2016 г. Пхенян осъществи два ядрени опита и неведнъж изстреля ракети, преследвайки постоянната си цел - възможността да нанесе удар по Америка с оръжие, носещо ядрена бойна глава, припомня агенцията.

Аналитиците имат разногласия по въпроса дали Северна Корея наистина може да се сдобие с ядрено оръжие - точно защото страната още не е успяла успешно да изстреля междуконтинентална балистична ракета. Но всички споделят мнението, че Пхенян е постигнал огромни успехи в тази насока, откакто Ким Чен-ун наследи на ръководния пост баща си Ким Чен-ир, починал през декември 2011 г.

Високопоставен служител от отбранителното ведомство на САЩ обясни миналия месец, че Северна Корея наистина е успяла да монтира ядрена бойна глава на ракета и да я изстреля, но за момента не може да я върне от космоса, за да я насочи срещу някаква цел.

Изявлението на севернокорейския лидер може би цели "да упражни натиск върху (бъдещия президент на САЩ) Доналд Тръмп", коментира Ким Йон-хюн, експерт по проблемите на КНДР от сеулския университет "Донггук".

"Това е намек, че ако САЩ продължат своята политика за натиск срещу Северна Корея, страната ще изпробва в близките месеци междуконтинентална ракета", пояснява политологът.

Без да назове по име Доналд Тръмп, Ким Чен-ун прикани САЩ "да вземат твърдо решение за спиране на своята анахронична враждебна политика към Северна Корея".

Вашингтон неведнъж е заявявал, че не може да става и дума Северна Корея да се превърне в ядрена сила. Тръмп не е изразил ясна позиция по въпроса, напомня АФП, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят