"Пикадили" затвори един от големите си супермаркети в София

"Пикадили" затвори един от големите си супермаркети в София

Търговската веригата "Пикадили" затвори още един свой обект, този път голям столичен мол- Sofia Ring Mall, съобщи списание "Регал".

Входът на супермаркета е преграден от брандирани табла на мола, на които пише "Очакват ви нови преживявания".

Наемателят е в процес на смяна, казаха от обслужващата мола пиар агенция "Актив груп".

Кредитори атакуват затъналата в дългове търговска верига "Пикадили" от 2015 г. В ход е и дело за несъстоятелност на дружеството, като в момента се прави счетоводна експертиза.

От върховата си точка с над 40 обекта, под бранда към момента са останали под  20 магазина.

"Регал" съобщава, че от няколко месеца в търговските среди се говори, че "Пикадили", която преди няколко месеца премести плащанията през свързаната "Селект трейд", среща трудности да се издължава на доставчиците си, а много от тях работят с веригата само при условие на авансово плащане.

Един от най-големите обекти на "Пикадили“

Обектът на "Пикадили" в мола на околовръстното шосе е разположен върху 2200 кв.м търговска площ и е един от най-големите като формат магазини на веригата.

Най-вероятната причина за изнасянето му е неплащането на месечния наем.

Молът не прави компромиси със задлъжнелите си наематели. Миналото лято от търговския център не се поколебаха да се разделят с ключовия си наемател Funtasy Ring Park, тъй като според тях компанията не е заплащала дължимия наем в продължение на шест месеца. От центъра за забавления пък отговориха, че в мола няма посетители.

Sofia Ring Mall беше официално открит на 6 ноември 2014 г. със заети 68% от общо отдаваемите 70 000 кв.м. Инвестицията в проекта е над 130 млн. евро, вложени от гръцките компании Danaos Developments и Fourlis Group, която държи франчайза за IKEA.

Ситуацията със затворения обект носи неяснотата и риск за партньорите на "Пикадили". Някои фирми имат собствени регали в магазина и сега са притеснени дали ще си ги получат обратно. "Ако има проблем с плащанията, той едва ли е свързан с един мол. Безпокоим се да не би и другите да последват примера на Sofia Ring. Затова превантивно започнахме да изтегляме оборудването си и от другите обекти на веригата", казва пред "Регал" един от доставчиците.

Управлението на "Пикадили"

След като се провали сливането с "Карфур" през май 2015 г., "Пикадили" ЕАД (и "Селект Трейд" ЕООД - фирмата, през която минава договарянето с доставчиците) взе кредит от 11.8 млн. евро от „Инвестбанк“  за да се разплати с част от наемодателите и доставчиците.

Предприет беше и ход по затваряне на нерентабилни обекти в София и страната.

Свитият брой магазини отново бяха почти напълненисъс стоки, но от няколко месеца доставчици съобщават за забавянена плащанията.

Разликата към момента е, че всички стоки се зареждат не през "Пикадили", а през "Селект трейд". Компанията посредник е прехвърлена на офшорка в края на 2015 г., но мениджър на акционера е Николай Лазаров, който за кратко беше и официален акционер в собственика на "Пикадили", но и сега е сочен като един от движещите фактори заедно с братята Валентин и Десислав Попови.

На 25 януари банката кредитор се е подсигурила допълнително и учреден особен залог и върху "Селект трейд".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?