Писмо по имейла забърка депутат от ГЕРБ в лобистки скандал

Писмо, изпратено по електронната поща от шефа на Областната дирекция "Земеделие" в Пловдив Велина Панчева до общия имейл на ГЕРБ Пловдив-област забърка депутата от партията на Бойко Борисов Димитър Лазаров в лобистки скандал.

Говорителката на БСП Корнелия Нинова разпространи в четвъртък разпечатано от нея копие на електронното писмо, в което Панчева моли човек с фамилия "Лазаров", без да споменава първото му име, да предлага хора за шефски места в общински съвети по земеделие, подопечни на нейната дирекция.

Публично червеният депутат обяви, че най-вероятно става дума за народния представител от ГЕРБ Димитър Лазаров.

От представените материали става ясно, че Панчева моли "г-н Лазаров" да предложи човек за назначаване на овакантено място в общинския съвет по земеделие в община Родопи. "Длъжността началник е конкурсна длъжност и за същата ще се проведе конкурс, но това няма да е проблем", обяснява Панчева на въпросния човек от ГЕРБ.

В същото писмо до общия имейл на ГЕРБ Пловдив-област тя предупреждава адресата, че има "констатирани проблеми със зам-началника" на същата земеделска служба.

Панчева обещава на "Лазаров" да го уведоми дали ще е необходимо да се предлага човек и за тази длъжност.

От БСП заявиха, че ще сезират комисията по корупция в Народното събрание и прокуратурата и ще уведомят премиера Бойко Борисов за казуса.

"Ако Бойко Борисов не вземе отношение, то това означава, че той е съпричастен към извършените престъпления", заяви Нинова и обясни, че ГЕРБ трябва да поиска отговорност от своя депутат.

В писмото освен това "г-н Лазаров" е призован да обясни на Панчева дали промените в Закона за опазване на земеделските земи "ще бъдат направени по начин, който няма да позволи възстановяването на тези служители (уволнените - бел. ред.) при евентуално спечелване на делата от тяхна страна".

В този случай става дума за евентуалните бъдещи дела, които уволнените служители в тази дирекция могат да заведат пред ВАС, оспорвайки освобождаването си от длъжност. В писмото по имейла Панчева моли "Лазаров" да предложи и няколко човека за директори в Областната дирекция по земеделие в Пловдив.

Според Нинова от писмото става ясно, че има подготовка за извършване на поне две престъпления – възпрепятстване на правосъдието и длъжностни престъпления.

Тя не отговори на въпроса откъде има писмото, тъй като по закон електронните писма са лична кореспонденция и не представляват официален документ.

"Получих го по пощата. Точно заради възникващи неясноти ние искаме проверка", заяви Нинова.

На този етап депутатът Димитър Лазаров не е коментирал възникналия скандал.
Споделяне

Още от България