Пистата не е причина за катастрофата на московското летище "Внуково" в събота

Пистата не е причина за катастрофата на московското летище "Внуково" в събота

Катастрофата на самолета Ту-204 при аварийно кацане на московското летище "Внуково" в събота не е предизвикана от състоянието на пистата, заяви днес Международният авиационен комитет, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Един час и двайсет минути преди трагедията пистата е била огледана и почистена със специална техника, посочи техническата комисия на МАК, разследваща катастрофата. Контролна проверка на пистата четвърт час след катастрофата установи коефициент на сцеплението 0,63, който покрива изискванията за кацане на самолет от този тип, допълни комитетът.

В момента на злополуката коефициентът на сцепление е надхвърлял 0,5 - показател, смятан за норма, заяви руският министър на транспорта Максим Соколов. Той изтъкна, че самолетът е бил управляван от опитен екипаж.

Правителствена комисия предстои да установи защо той е излязъл извън пистата.

По предварителни данни на борда на Ту-204 на руската авиокомпания "Ред уингс" е имало 12 души, от които петима загинаха, напомня РИА Новости. По-рано бе съобщено, че в самолета е имало осем души.

МАК разследва случая с участието на ресорните руски ведомства. Образувано е наказателно дело. Предварителната версия за причините е грешка на пилотите, но следствието разглежда и други възможности като неблагоприятни синоптични условия и техническа повреда на машината.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят