Писториус настанен в единична килия в отделно крило за хора с недъзи

Писториус настанен в единична килия в отделно крило за хора с недъзи

Осъденият на пет години лишаване от свобода Оскар Писториус прекара първата вечер в затвора в единична килия в болничното крило на затвор в столицата Претория.

Най-известният параолимпиец изглеждал смутен и уморен, когато влязъл зад стените на затвора "Кгоси Мампуру". Шефът на затвора Зебилон Монама заяви за АП, че изглеждал напрегнат при взимането на отпечатъци и веднага след издаването на затворнически номер се е срещнал със свещеник.

"След като се видя със свещеника, нашият психолог отиде да се види с него и да разговаря", каза Монама.

Писториус е преминал през медицински прегледи, преди да бъде затворен в килия в отделно крило на затвора, където са настанени още осем души с физически недъзи. Там той ще бъде под 24-часово наблюдение от две медицински сестри.

"В момента болничното крило се обитава от двама осъдени с протези, двама слепи и петима на инвалидни колички - общо девет души", каза Манелиси Волела.

В Южна Африка всяка година средно 128 души с увреждания излежават присъди, което е по-малко от 1 процент от общо 157-те хиляди затворници в страната.

Писториус беше осъден във вторник на пет години затвор заради непредумишлено убийство на приятелката си Реева Стеенкамп на 14 февруари 2013 г.

Параолимпиецът ще трябва да излежи поне 10 месеца от присъдата си, преди да подаде молба за помилване. Наблюдатели коментират, че единичните килии са далеч по-комфортни от тези за няколко затворници.

​Писториус, който по време на процеса твърдеше, че страда от депресия, ще има възможност да ползва частен терапевт.

Споделяне

Още от Свят