Пламен Радонов стана главен секретар на СДС

Националният съвет (НС) на СДС избра Пламен Радонов за главен секретар на партията, стана ясно след заседанието на съвета във вторник. Радонов беше заместник-министър на отбраната в правителството на Иван Костов и бе освободен от него преди да приключи мандата.

Заседанието на НС започна с час закъснение, защото новият председател на СДС Пламен Юруков беше на летището за посрещането на българските медици. Заедно с него на летището бяха Александър Йорданов и Мартин Димитров.

На въпрос на журналисти дали в "политическата си мелница"  опонентите на СДС ще имат допълнителни активи с това, че медиците са влезли в затвора в Либия по време на управлението на правителството на ОДС, Пламен Юруков каза, цитиран от БТА: "Аз смятам, че при такава трагедия не трябва да се спекулира, защото на всеки български гражданин може да се случи подобно нещо. Ние просто трябва да помислим как България да има добре работещо външно министерство, аналитични служби, които да предупреждават и да се грижат за българските граждани".

На днешното си заседание НС е дискутирала участието на СДС на местните избори, съобщи още Юруков. Според него основният въпрос е какво политическо партньорство да се търси по места и по какъв начин да стане.

Има партии, с които такова споразумение не е възможно да се подпише, защото интересите на СДС са различни от техните, каза Юруков и добави, че това се отнася и до партии като ДСБ и ГЕРБ.

"Един е интересът в София, друг е в Пловдив, а трети - Плевен, и трябва много умело да се балансира, така, че да може нито една организация на СДС да не бъде ощетена от това - за сметка на един голям град да бъде ощетен друг", коментира лидерът на СДС. Той каза, че затова се обсъждат правилата, от които ще зависи начинът на договаряне, т.е. да се даде рамката, за водене на преговори на тези, които ще имат мандат да преговарят.

"Сами виждате какви са отношенията между ДСБ и ГЕРБ в момента - ДСБ категорично заявиха, че няма да участват с ГЕРБ в местните избори, а аз дори разделям ГЕРБ от кмета Бойко Борисов - за мен това са два отделни политически субекта", коментира председателят на СДС.

По думите му, в този смисъл, една коалиция с ДСБ би попречила на подобна с ГЕРБ в друго населено място. "Ние ще се съобразяваме основно с интереса на СДС и този пъзел трябва да бъде подреден много внимателно, така, че интересът ни да бъде защитен в максимална степен", коментира Юруков.

Попитан дали е възможно СДС да подкрепи Бойко Борисов за втори кметски мандат, лидерът на СДС каза, че по принцип всичко е възможно, след като няма окончателно решение за участие в местните избори в София. Той добави, че СДС може да излъчи и собствен кандидат, а може да участва и съвместно с ДСБ. Трябва да бъде приета рамката от НС, защото ние сме национална политическа партия и би трябвало по някакъв начин да се поддържа единството, каза Юруков.

На въпрос защо разделя Бойко Борисов от ГЕРБ Пламен Юруков отговори, че като председател на СДС, когато преговаря с някого, трябва да е сигурен, че този човек може да взема решения. "Представете си - говоря с Цветан Цветанов и той ми казва - добре, но изчакайте, защото трябва да питам неформалния си лидер, или пък се разбера  с неформалния лидер, обаче трябва да подпиша документ с председателя, и може да се окаже, че документът в крайна сметка е различен", обясни Юруков позицията си.

Самата история на СДС показва, как хора, които са били съратници в даден момент се разделят и то доста категорично, така че аз теоретично такъв вариант предвиждам и в ГЕРБ, и съм длъжен в нашата стратегия да го имам предвид, посочи председателят на СДС.

Очаква се на заседание на Националния съвет следващата седмица да бъде избран председател на предизборния щаб на СДС за местните избори. Предложението на Пламен Юруков е щабът да се оглави от Господин Тонев.

Споделяне

Още от България