План за отпадане на преференциалната цена за зеления ток

Без такси при директна доставка от ВЕИ централи и други стимули за производство на екоенергия

План за отпадане на преференциалната цена за зеления ток

В парламента предстои разглеждане на поправки в Закона за енергетиката, които вадят на борсата за ток още 372 електроцентрали с инсталирана мощност над 1МВ. Те също така предвиждат новите проекти за възобновяеми енергийни източници да се явяват на конкурси, организирани от енергийния регулатор, за получаване на преференциални цени и да се освобождават от редица такси директните доставки на ток, произведен от ВЕИ. Корекциите са внесени от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Валентин Николов, който обясни пред Mediapool, че крайната цел е отпадане на преференциалните цени за зеления ток и замяната им с други стимули за централите.

Промените целят успокояване на пазарните цени на електроенергията, които в момента са силно волатилни. Те бяха анонсирани още преди повече от месец и се подкрепят от енергийния регулатор. Сега започва тяхното разглеждане като целта е от 1 юли 2019 г. на борсата да бъдат извадени всички централи с инсталирана мощност от 1МВ и нагоре, след като година по-рано на свободния пазар бяха пратени производителите над 4МВ.Така на борсата ще излязат още 1.5 млн. мегаватчаса електроенергия годишно. Централите ще трябва да сключат с Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) договори за премия, която ще е разликата между дадената им от енергийния регулатор преференциална цена и прогнозната пазарна, определена също от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

За разлика от миналата година, когато ВЕИ-тата над 4МВ получиха преходен период и правото НЕК да продава енергията им на борсата до края на 2018 г., сега по-малките централи няма да имат този шанс. Аргументът на депутатите от ГЕРБ е, че това са малки мощности, които не са минали тежки процедури по кредитиране и нямат нужда от предоговаряне на финансирането.

Централите, които влизат в обхвата на предлаганите промени, ще имат срок до 30 юни 2019 г. да подпишат договор за компенсиране с премия с ФСЕС. Очакванията са тяхното излизане на борсата да повиши предлагането на енергия на борсата за ток и да се успокоят цените.

Предвижда се новите възобновяеми енергийни източници да участват в конкурси за получаване на преференциални цени или премия за произвежданата от тях електроенергия. Тези конкурси ще се организират от КЕВР на база възможностите за присъединяване на новите мощности към електропреносната мрежа и според индикативните и крайните цели за дял на възобновяемите източници в крайното потребление, обясни Валентин Николов.

По думите му идеята е повече да не се дават преференциални цени на възобновяемите енергийни източници, а да се мине към други стимули за производство на зелена енергия. Какви ще са те обаче ще се решава на по-късен етап, каза Николов.
 
В тази насока е и другата новост, предлагана със законовите поправки – производители на енергия от възобновяеми източници да не получават договор за задължително изкупуване тяхната електроенергия на преференциални цени, а да имат възможността за директна доставка на ток до крайни потребители. Клиентите на свой ред няма да плащат такси за достъп, пренос и задължение към обществото и реално цените им ще са по-ниски.

Според Николов така ще се насърчат инвеститорските проекти например в изграждането на слънчеви покриви за директна консумация в сградите или подобни.

Поправките ще бъдат разгледани на заседание на парламентарната енергийна комисия в сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?