Планираните тв дебати между Тереза Мей и водача на лейбъристите няма да се състоят

Тереза Мей и Джереми Корбин

Планираните за неделя телевизионни дебати между британския премиер Тереза Мей и водача на опозицията Джереми Корбин по споразумението за Брекзит няма да се състоят, след като телевизия Ай Ти Ви се отказа от проекта, предаде Франс прес.

Сега текстът на споразумението се обсъжда в парламента преди ключово гласуване на 11 декември, което може да разклати правителството и да провали процеса по раздялата в случай на отхвърляне. Споразумението бе посрещнато с широко неодобрение, и много депутати, включително от мнозинството, заявиха, че възнамеряват да гласуват "против".

Телевизия Би Би Си оттегли предложението си бъде домакин на дебатите още в сряда. Тя предложи в тях да участват и други политически формации, така че да бъде отразен широкият спектър от обществени мнения и позиции на парламентаристи по въпроса, породил дълбоко разделение в обществото и британската политическа класа.

Предложението на Би Би Си беше прието от Тереза Мей, но разкритикувано от Лейбъристката партия, според която това би бил "миш-маш" от твърде разнородна група участници. Корбин каза, че предпочита формата, предложен от частната Ай Ти Ви, който според него би достигнал до по-широка аудитория.

Отначало Ай Ти Ви уверяваш, че поканата ѝ за дебати между двете основни партии остава, но в крайна сметка вчера се отказа. Според ДПА тя е взела това решение, след като двете страни спорили в продължение на дни дали да приемат нейната оферта или тази на Би Би Си.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?