Планова смарт икономика ще вдига инвестициите с 26-30% годишно

Страната ни ще търси високотехнологични развиващи се вложения

Планова смарт икономика ще вдига инвестициите с 26-30% годишно

Правителството разработва петгодишен план за привличане на инвестиции чрез планова смарт икономика, която да е базирана на високите технологии и иновациите. Целта е у нас да влязат капитали, които да допринасят за развитието и на други сектори, да привличат след себе си допълнително вложения и да се запази тазгодишния ръст на инвестициите от 26-30 на сто. Това съобщиха изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева във вторник.

Стратегическият анализ, който ще включва и приоритетни области за инвестиране, подкрепяни от правителството, ще е готов до края на тази година, каза Янев. "Забравихме планирането, а икономиката е 90 процента планиране и едва десет процента може да си позволим да оставим на обстоятелствата", допълни Везиева. По думите ѝ на национално ниво вече има визия за инвестиционната ни политика, на ход са местните власти, които трябва да разработят свои регионални предвидими политики за привличане на капиталите.

Шефът на БАИ коментира, че постигнатият през тази година ръст на инвестициите с повече от една четвърт може би е знак за излизане от рецесията и за да запази темпа, агенцията ще засили политиката си на директен маркетинг за привличане на чужди капитали чрез инвестиционни конференции, на които да се представя страната ни като място за капиталовложения. Уебинари и дигитализирана реклама ще са другите канали за обясняване на икономическите възможности на България.

Бившият директор на БАИ Светослав Младенов обаче коментира, че проблемите на световната икономика остават предизвикателство пред инвеститорите, не толкова вътрешно политическата обстановка у нас. Според него вътрешната и финансовата стабилност у нас не са достатъчни за привличането на устойчиво развиващи се капитали и основен проблем в момента пред инвеститорите е драстичното понижаване на професионалната квалификация у нас пред последните години.
 
"Започва период на интелигентно специализация, включваща и образованието", каза зам.-министър Везиева. По думите ѝ водещ за българската икономика трябва да стане секторът на информационните технологии, който в момента е във възход, но в чистия вид, а в бъдеще ще се търси и ефектът на ИТ върху останалите сфери на икономиката. Като друг приоритет тя посочи мехатрониката – комбинация от машиностроенето и електрониката, в които ние имаме капацитет, който просто трябва да се развие.

Според Стамен Янев трябва да се заложи на т.нар. концепция "хора-образование-правила", защото тези три фактора може да повлияят както за привличането на инвестициите, така и за тяхното отблъскване.

За деветмесечието на 2015 г. в икономиката ни са влезли инвестиции за 1.1 млрд. евро, докато за цялата минала година вложенията са били 1.3 млрд. евро, а година по-рано – 1.4 млрд. евро. Стамен Янев посочи, че пикът на инвестициите през 2011 г. е бил заради преференциите за възобновяемите енергийни източници.

И на финала на отиващата си 2015 г. се очаква към сбора на вложенията за годината да се прибавят още няколко инвестиционни проекта. Четири нови идеи за логистична, високотехнологична и производствени мощности вече са били сертифицирани от икономическото министерство, а в следващите две седмици ще има одобрени и още, сред които и за карго летище. Преди месец тя бе съобщила, че корейска фирма има интерес да развие карго летище у нас и ще разгледа като възможности старото летище на Русе и Стара Загора.

Споделяне

Още от Бизнес