Плажът на Лозенец остава затворен до четвъртък

Плажът на Лозенец остава затворен до четвъртък

Централният плаж в Лозенец остава затворен до четвъртък заради риска от зараза. Къпането там бе забранено на 20 август, след като във водите бяха открити високи нива на ешерихия коли.

В понеделник сутринта експерти от Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Бургас (РИОСВ) взеха проби с морската вода от централния плаж в Лозенец за изследване. Резултатите от тях трябва да са готови в сряда.

Във вторник също ще се вземат проби, чиито резултати ще излязат в четвъртък. Три дни е срокът за обработка на пробите с морска вода, обясниха от РИОСВ-Бургас.

Ако пробите от двата дни са без наличие на опасни зарази, то забраната за къпане ще бъде вдигната.

Дотогава къпането в морето край Лозенец крие риск за здравето, предупреждават експерти.

Проверката на плажа в Лозенец беше направена по сигнали на граждани и писмо на областния управител на Бургас.

Пробите установиха, че има замърсяване на водите с ешерихия коли и това крие риск за здравето на къпещите се. По тази причина директорът на Регионалната здравна инспекция  издаде заповед на 20 август, с която временно забрани къпането в зоната, съобщиха от Министерството на здравеопазването тогава.

Замърсяването на водите на централния плаж в Лозенец е причинено от аварийно изпускане на входната шахта на пречиствателната станция в курорта, обясни директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова ден по-късно.

На всеки 14 дни се взимат проби от морската вода от различни плажове. През този сезон са взети 5 извънредни проби от района на централния плаж в Лозенец.

Според местната власт необходимо е Басейновата дирекция да каже къде и по какъв начин да става заустването на водите от пречиствателната станция, така че да не се замърсяват водите във плажа.

Другите два опасни плажа по българското Черноморие са Попският край Созопол и централният плаж на Варна, който се замърсява заради Шокъровия канал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?