Плевнелиев: Бъдещето не са тръбите за газ, а иновациите

Адаптивното образование и ефективната администрация са в основата на растежа, смята държавният глава

Президентът отличи иновативни предприятия, сн. БГНЕС

"Бъдещето не е в тръбите за газ, а в иновациите, в таланта на една нация и в стратегическото мислене. Просперитетът не се подарява, той се изработва“, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на участието си в Единадесетия Национален иновационен форум, провел се във вторник. Според него, адаптивното и иновативно образование, ефективната администрация и определянето на ясни държавни приоритети, които да бъдат финансирани от бюджета, са най-важните условия за икономическото развитие и растеж на България.

По думите на държавния глава, само ако работим заедно, посветено и отговаряме на очакваното ниво на образование и качество България ще увеличи успехите си в иновациите.  "В тази сфера няма място за застой, защото светът се движи на бърза скорост, а огромната динамиката изисква от фирмите, обществата и институциите да работят непрестанно за развитие и разкритие на иновационния потенциал на всяка държава. България има много сериозни възможности в тази сфера", каза Плевнелиев.

Според него държавата остава основен длъжник на образованието, но и бизнесът трябва да бъде по-амбициозен по пътя към икономиката, базирана на знанието, като се възползва по-активно от европейските средства. "България е първата държава от ЕС със собствена програма за образование и иновации. Около 600 млн. евро са предвидени за образование и иновации, а 1.4 млрд. евро са на разположение на бизнеса по ОП "Иновации и конкурентоспособност“, посочи Плевнелиев

Без подкрепа на иновациите и на изследователските екосистеми, няма да имаме успех, каза още президентът и даде за пример успешното развитие на секторите на информационните и комуникационните технологии, както и на аутсорсинг индустрията. "Налице обаче е дефицит на кадри, който е породен от пропуски в образованието. Ако искаме за 5 години да създадем нови 45 хиляди работни места, трябва да поставим на фокус инженерното образование и да дадем повече пари за тези университети, които ще развиват обучението в стратегически за българската икономика индустрии", смята държавният глава.

Той призова държавата да подкрепи реформата на образователната система, която да отговори на нуждите на реалната икономика и да подпомогне създаването на добре платени работни места в индустрии на бъдещето.

Силните и ефективни институции са второто ключово условие за успешно икономическо развитие, според Росен Плевнелиев. "Не можем да просперираме, ако не засилим институционалния капацитет на държавата. Най-доброто средство за това е бързото въвеждане на електронното правителство. То трябва да се случи спешно и веднага", заяви още той.

Президентът отново акцентира върху нуждата от ясни приоритети, за които да бъде осигурено и държавно финансиране, и призова за фокус върху качеството, а не върху количеството.

Държавният глава посочи, че благодарение на усилена работа, желание и добро планиране до 2020 г. страната ни е засилила ролята си на водещ регионален иновационен център в информационни и комуникационни технологии. Секторът към днешна дата осигурява 10 процента от износа на страната ни и е разкрил 17 000 работни места с тенденция те постоянно да се увеличават, каза Плевнелиев.

Той открои и потенциала на страната ни като атрактивна аутсорсинг дестинация, което дава допълнителен тласък на българската икономика. По думите му, "иновативните компании са тези, които не просто следват, а определят тенденциите, гледат напред и виждат това, което за много други изглежда невъзможно“.

По време на форума държавният глава връчи наградите на отличените предприятия в Националния конкурс за иновативно предприятие на годината.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?