Плевнелиев: Българските учени са достойни последователи на будителите

По случай Деня на народните будители на тържествена церемония пред президентската институция бе издигнат националният трибагреник. Росен Плевнелиев поздрави представителната гвардейска рота, официалните лица - министри, учени и гражданите.

"Първите будители имат достойни последователи в лицето на българските учени", заяви по-късно в Гербовата зала президентът.

"Делото на народните будители е опора на отечеството ни в бурите, в бързеите на историята, в тежките моменти. То ни носи вяра и вдъховение, без които пътят ни напред със сигурност би бил много по-труден. Днешният празник е истински общобългарски празник вече близо век. Денят на народните будители е символ на това как духовността, образованието и ценностите възраждат и издигат българския народ и от най-тъмните времена и кризи", продължи още държавният глава.

Росен Плевнелиев удостои с орден "Стара планина" първа степен председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров за наговите заслуги за развитието на науката. Той връчи почетния знак на държавия глава на академията, като подчерта, че за 145-годишнта си дейност тя изгражда внушителен авторитет. 

"Днес, увлечени от злободневията на ежедневнието, ние чето пропускаме нещо много важно, на което са ни учили будителите - съгласието и разбиратлстото помежду ни в името на общите интереси на страната, воденето на диалог“, подчерта академик Воденичаров.

Споделяне

Още от България