Плевнелиев: ЕС е с отворени врати за Украйна

Европейският съюз е с отворени врати за асоциирането на Украйна и остава ангажиран с този процес, заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на Срещата на върха на ЕС по Източното партньорство, която се провежда в столицата на Литва Вилнюс

 

"Ние сме приятели на Украйна, уважаваме напълно суверенния ѝ избор, но вярваме, че бъдещето ѝ е в политическото асоцииране и икономическата интеграция с ЕС", заяви Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

.

Според него дългосрочните ползи от асоцииране с ЕС са безспорни, защото споразумението за това гарантира възможно най-добрата подкрепа за подобряване на украинската икономика, както и отваря път за модернизация и реформи.

 

По думите му гражданското общество в Украйна е дало ясен знак, че осъзнава важността на процеса на асоцииране и какво той ще донесе за икономическата стабилност, върховенството на закона и икономическото развитие на страната. Президентът призова, когато политиците взимат важни решения за обществото, водещи да бъдат не само изчисленията за икономическите изгоди, но и да чуват гласа на своя народ.

 

Във връзка с днешното парафиране на Споразуменията за асоцииране на Молдова и Грузия президентът каза, че въпреки външния натиск, пред който са се изправили тези две страни, "те ясно са показали ангажираност към европейските ценности и принципи и политическа воля да реформират икономиките си и да изградят модерна демокрация".

 

"България подкрепя подписването на Споразумение за асоцииране с Молдова и Грузия преди края на мандата на настоящата Европейска комисия и вярваме, че това е правилният начин да покажем нашата солидарност", допълни държавният глава.

 

Президентът посочи, че Източното партньорство не се отнася само до развитието на икономиката и демокрацията, а е насочено преди всичко към гражданите и укрепването на връзките между тях "чрез падането на бариери и изграждането на мостове". Свободното движение на хора, стоки и капитали е най-голямото достижение на ЕС и що се отнася до източните ни партньори насърчаването на мобилността и облекчаването на визовия режим са ключови цели, заяви още държавният глава.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?