Плевнелиев: Финансовата дисциплина не е достатъчна, за да расте икономиката

Плевнелиев: Финансовата дисциплина не е достатъчна, за да расте икономиката

Да бъдеш финансово дисциплиниран е важно, но не достатъчно, за да растеш, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на конференция за икономическия растеж в България и Европа.

"Аз не вярвам в растежа, който е днес за сметка на утре. Не одобрявам растежа напомпан с бързи пари от кредити. Не се впечатлявам от милиарди и от политици, които вярват , че произвеждат растеж като "наливат" милиарди в неефективни и нереформирани сектори. Вярвам в устойчивия растеж, базиран на реформи за конкурентоспособност и добро позициониране в глобалната верига на доставки. Убеден съм, че в основата на доброто развитие стои доброто планиране", заяви президентът.

По думите на Плевнелиев европейските политици няма да произведат растеж само като произнасят постоянно вълшебната думичка "растеж" и отлагат важни структурни реформи.

За Росен Плевнелиев кризата в момента е най-тежката и най-непредвидимата след Втората световна война.

"Трябва да синхронизираме действията на много институции и на всички основни играчи по пътя на икономическото развитие, за да можем да постигнем своята цел. Необходима е визия, трябва ни план, знаем, че от днес за утре няма да стане, но и че с работата на парче всяко следващо правителство, което отрича другото, усилията на предишното и подменя приоритетите, също няма да стане, каза Плевнелиев.

Президентството работи и за Спаска Митров

По-късно пред журналисти той съобщи още, че президентската институция е много активна и се търси решение във връзка с поредното развитие на казуса около Спаска Митрева.

"Ще чуем внимателно всички аргументи, ще проверим всички документи. Очакваме в много скоро време да чуем аргументите и на юристите, които защитават казуса", каза Плевнелиев.

Върховният съд на Македония отне детето на Спаска Митрова, която трябва да го предаде на бившия си съпруг Воислав Савик. Митрова, която има българско гражданство, в продължение на години води съдебни битки за връщането на дъщеря си. След решението на последната съдебна инстанция премиерът Бойко Борисов засили натиска срещу Македония и заплаши индиректно, че България може да се присъедини към Гърция, която блокира членството на Скопие в НАТО и ЕС заради спора за името на бившата югославска република.

Плевнелиев коментира и ситуацията в Сирия.

"Като държавен глава на държава – членка на НАТО се съобразявам с нашата обща политика. Гордея се с много силната и проактивна позиция на нашия външен министър. Трима европейски министри – на Швеция, на Полша и на България, обиколиха региона и практически формират европейската позиция и тази на НАТО по този конфликт. Дълги години ние сме говорили за това, че България има какво да каже за региона, днес нашият министър участва във взимането на решенията”.

Външният министър Николай Младенов заедно с колегите си от Швеция и Полша – Карл Билд и Радослав Шикорски посетиха по-рано този месец Ливан и Ирак, за да обсъдят положението в Сирия.

Споделяне

Още от България