Плевнелиев и Щонов на газови преговори в Баку

Осигуряване на газови доставки, алтернативни на руските, и съвместни газови проекти ще обсъждат в Баку президентът Росен Плевнелиев и служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, които заминават в петък за азерската столица, за да участват в церемонията по първата копка на Южния газов коридор на следващия ден.

За утре е насрочена среща на четири очи между Плевнелиев и с азерския му колега Илхам Алиев, а след това ще има разговори между делегацията на България и домакините, съобщиха от прессекретариата на Президентството. Ще бъдат обсъдени ключовите въпроси за осигуряване диверсификацията на газовите доставки за България, региона на Югоизточна Европа и ЕС, както и реализацията на съвместни газови проекти.

В събота ще се открие строежът на Южния газов коридор и в церемонията ще се включат представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

Южния газов коридор има за цел да осигури доставките на азерски газ от каспийското находище "Шах Дениз ІІ" през Турция и Гърция за Западна Европа, а българският доставчик "Булгаргаз" вече има договор да получаване на 1 млрд. куб. м газ от това находище от 2019 г. Това може да стане през бъдещата газова връзка с Гърция, която от своя страна ще се захранва от Трансадриатическия газопровод ТАП, минаващ през Гърция и Албания до Италия. Другата възможност е през подготвяната българо-турска газова връзка, която пък да е продължение на Трансанадолския газопровод ТАНАП, който ще се реализира през Турция от двама от акционерите в "Шах Дениз ІІ".

От Президентството посочват, че Южният газов коридор ще създаде конкуренция между различните източници и доставчици на природен газ за България. По този начин ще се постигне и реалната либерализация на газовия пазар и ще се стимулира договарянето на по-конкурентни цени за българските потребители.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес