Плевнелиев: Модернизацията на Българската армия е неотложна

Президентът Росен Плевнелиев удостои с висше офицерско звание военнослужещи от Българската армия. На снимката: Росен Плевнелиев, Николай Ненчев, ген. Константин Попов, ген. Цанко Стойков. Сн: БГНЕС

Модернизацията на Българската армия е на дневен ред, стратегически важна и неотложна е, заяви президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев на церемонията по връчване на пагони на висши военни.

Държавният глава заяви, че независимо какво ще се случва в политическата среда на България - дали ще се върви или не към избори, кои ще бъдат следващите управляващи, какво ще е името на следващия президент и министри, програмата за модернизиране на въоръжените сили до 2020 г. - стратегически документ, одобрен от всички и финансово обезпечен от държавата, трябва да бъде изпълнен.

По думите на президента не може да има никакво оправдание, ако се намери повод програмата да бъде отложена.

Важно е да има приемственост, каза Росен Плевнелиев и изрази очакването новоизбраният президент да работи за приемственост.

Тази програма е факт, добрите намерения, облечени в ясни действия на Народното събрание и правителството са също факт, необходимо е добро изпълнение, посочи държавният глава.

Във вторник Плевбелиев удостои на специална церемония командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Цанко Стойков с висше офицерско звание "генерал-майор".

Новият началник на Военната академия "Г. С. Раковски" бригаден генерал Груди Ангелов, досегашен командир на 61-ва механизирана бригада, получи пагони на "генерал-майор".

Пагони на "бригаден генерал" получиха полк. Димитър Иванов- командир на 24-та авиационна база, полк. Пламен Йорданов - командир на 61-ва механизирана бригада и полк. Илко Йорданов, който стана командир на Националната гвардейска част.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?