Плевнелиев: Няма напредък в реформите и това ще се отрази негативно

Няма напредък в реформите в редица важни за страната ни сектори като здравеопазването и пенсионната система и това ще се отрази негативно за България в бъдеще, каза президентът Росен Плевнелиев по време на среща с представители на ръководството на Реформаторския блок.

Разговорите са по инициатива на блока и в тях участваха Радан Кънев, Меглена Кунева, Любен Петров и Николай Ненчев.

"Тревожно е, че от година у нас не се водят политики за справяне с икономическата криза“, заяви от своя страна говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев. Според него видна е и криза на европейските ценности, което подкопава доверието у партньорите ни в ЕС.

Плевнелиев и Реформаторският блок са се обединили около тезата, че България трябва да бъде активен участник в изработването на обща енергийна политика на Европа.

Според президента пътят на енергийната независимост на страната ни минава през изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните държави.

"Реализирането им е финансово много по-изгодно в сравнение със строежа на газопроводи и трябва да бъде ускорено“, посочи Росен Плевнелиев.

По думите му бъдещите поколения не трябва да бъдат натоварвани с изплащането на енергийни проекти с висока цена и със съмнителна възвръщаемост. Държавният глава изтъкна доставката на гориво от терминали за втечнен газ в Югоизточна Европа като друга възможност за енергийната ни диверсификация.

Президентът подчерта, че Европа навлиза в решителна фаза на обсъждане на реформите, които трябва да се случат в Общността. България все още не намира мястото си в този дебат, а именно това трябва да бъде във фокуса на предстоящата кампания за избор на членове на Европейския парламент, посочи държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?