Плевнелиев: Няма напредък в реформите и това ще се отрази негативно

Няма напредък в реформите в редица важни за страната ни сектори като здравеопазването и пенсионната система и това ще се отрази негативно за България в бъдеще, каза президентът Росен Плевнелиев по време на среща с представители на ръководството на Реформаторския блок.

Разговорите са по инициатива на блока и в тях участваха Радан Кънев, Меглена Кунева, Любен Петров и Николай Ненчев.

"Тревожно е, че от година у нас не се водят политики за справяне с икономическата криза“, заяви от своя страна говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев. Според него видна е и криза на европейските ценности, което подкопава доверието у партньорите ни в ЕС.

Плевнелиев и Реформаторският блок са се обединили около тезата, че България трябва да бъде активен участник в изработването на обща енергийна политика на Европа.

Според президента пътят на енергийната независимост на страната ни минава през изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните държави.

"Реализирането им е финансово много по-изгодно в сравнение със строежа на газопроводи и трябва да бъде ускорено“, посочи Росен Плевнелиев.

По думите му бъдещите поколения не трябва да бъдат натоварвани с изплащането на енергийни проекти с висока цена и със съмнителна възвръщаемост. Държавният глава изтъкна доставката на гориво от терминали за втечнен газ в Югоизточна Европа като друга възможност за енергийната ни диверсификация.

Президентът подчерта, че Европа навлиза в решителна фаза на обсъждане на реформите, които трябва да се случат в Общността. България все още не намира мястото си в този дебат, а именно това трябва да бъде във фокуса на предстоящата кампания за избор на членове на Европейския парламент, посочи държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?