Президентът Плевнелиев призова за истински дебат по европейския дневен ред

България може да добави стойност към ЕС, а не да бъде нечий "Троянски кон"

Историята на Европа може да се промени "преди и след Крим"

Сн. БГНЕС

"Историята може да се промени на Европа преди и след Крим. Има сериозна опасност светът да бъде върнат трайно към политики от 19 век, на Велики сили и периферия между тях. Това са теми, които определят нашето бъдеще - дали ще бъдем в "периферията“ на ЕС или в "сърцето" на евроинтеграционните процеси. Това каза   президентът Росен Плевнелиев   в изявление по повод старта на кампанията за избори за Европейски парламент, които ще се проведат на 25 май.

 

Призовавайки българските политици "да проведат истински качествен дебат по европейския дневен ред", държавният глава акцентира на темата, която в момента доминира европейската политика – кризата в Украйна, довела до незапомнено от Студената война насам задълбочаване на конфликта между Европейския съюз и Русия.

 

"България може и е длъжна да добави стойност към ЕС – още повече в решителен момент, а не да седи безмълвно в ъгъла или да играе ролята на нечий Троянски кон", апелира Росен Плевнелиев.

 

"България не трябва само декларативно да се противопоставя на идеята за Европа на две скорости и лансираната отново от Русия политика на Велики сили, които имат своите изконни интереси и решават съдбата на малките, слабите и тези в периферията. От всички нас зависи чрез решенията, които предлагаме на големите въпроси за европейското бъдеще, да бъдем двигател на позитивната промяна за по-силен и интегриран Европейски съюз, което е и единственият шанс на всяка една от държавите членки да бъде фактор на глобалната сцена. Силата на обединена Европа е, че и малките, и големите, имат своето място, имат своя глас. България е пълноправен член на Европейския съюз и дълг на българските политици е чрез поведението си, чрез активността и градивността си да преодолеят противопоставянето на "стари и нови държави членки“, на "богати и бедни икономики“, на "малки и големи нации“. Това няма да стане чрез пасивност, песимизъм и ниско самочувствие, нито чрез очакване за снизхождение и помощ от по-големия и по-богатия", заяви държавният глава.

 

Компроматната война цели отдръпване на избиратели

 

Компроматната война, безкрайните скандали, очернянето на опонента не е избор, а цели отдръпване на хората от политиката и гласуването, заяви още Плевнелиев.

Българските граждани имат право да чуят ясно позицията на всеки от кандидатите, смята той. "Има много конкретни теми в европейския дневен ред. Те дават възможност на всеки участник – партия или независим кандидат, да очертаят позициите и различията си – за или против членство в Еврозоната и Банковия съюз, за или против задълбочаване на политическата интеграция, за или против създаването на енергиен съюз, как да се балансират принципите на свободния пазар и на солидарността. Става все по-ясно, че има опасност Европейският съюз да се раздели на център и периферия, на държави в Еврозоната и държави извън зоната на общата валута. За повече или за по-малко интеграция, за разширяване или капсулиране на съюза, за повече или по-малко Европа – това са генерални въпроси и по тях в България не може да се мълчи", каза още Плевнелиев.

 

Той припомни, че е апелирал многократно инициираният от него национален референдум по изборни права на гражданите да се проведе заедно с предстоящите европейски избори. "Така със сигурност щяхме да съчетаем ползите от пряката и представителната демокрация и да повишим чувствително избирателната активност", каза Плевнелиев и припомни, че над 570 хиляди подписа бяха събрани от граждански инициативен комитет само за няколко седмици.

 

"За съжаление, управляващите се правят, че тези граждани и този референдум не съществуват", каза президентът, според когото партиите целят умишлено ниска избирателна активност.

 

Консенсусът се премълчава в името на политическо противопоставяне

 

Президентът заяви също, че партиите са в дълг към избирателите си, "не само защото липсва ясното определяне на позиции по големите въпроси на нашето членство".

 

"Дори там, където съществува консенсус, той е премълчаван в името на удобното в момента остро политическо противопоставяне", отбеляза той.

 

Според държавния глава политиците са в дълг на активните граждани и защото в предизборните дебати липсват позитивни програми, конкретни решения как може да стигнем до желаните цели. "Досега виждаме само взаимни обвинения в некомпетентност и провал. Не бива да допускаме всички поотделно и заедно да се провалим при осъществяването на възможностите, които членството в ЕС ни дава", каза президентът.

 

По-добра бизнес среда за малките и средните предприятия, а не за олигархията

 

Той посочи, че в кампанията няма как да се избегнат въпросите за икономическата криза и безработицата, "но и тук търсенето на временни решения на национално ниво е просто затваряне на очите пред големите проблеми". "Важно е всяка партия ясно да представи позицията си относно възможни общи мерки в ЕС", каза Плевнелиев и изтъкна, че нужно "подобряване на бизнес средата и насърчаване на предприемчивостта и малките и средни предприятия, а не на олигархията".

 

Президентът призова още преди "да ни залее потокът на партийни послания" всички заедно да оценим очакванията на българските избиратели и да сме наясно как хората гледат на предстоящите избори за Европейски парламент.

 

"Европейският парламент взима важни решения, които касаят ежедневния ни живот. България може да зададе дневния ред на следващия Европейски парламент. Зависи от политическите партии и техните кандидати", каза още Плевнелиев.

 

Държавният глава обобщи, че вече всеки български гражданин вече усеща ползата от нашето европейско членство. Той призова да си дадем сметка каква част от нашето ежедневие, от средата, която ни заобикаля, се променя към добро именно благодарение на ЕС.

 

"Сигурен съм, че оттук нататък позитивите ще се умножават, а полезният ефект ще бъде все по-видим. Нека с мисъл за националните интереси и с отговорност пред държавността да бъдем на нивото на тези очаквания", каза той.

 

"Вярвам, че България може да бъде модерна и просперираща само в един силен и интегриран Европейски съюз", заключи президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от България