Плевнелиев обяви критиките срещу речта му за неуважение към президентството

сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев направи специално изявление в събота, с което обяви, че се гордее с новогодишната си реч, а тези, които говорят за гафове са се отнесли с неуважение към институцията на държавния глава.

Към неговото първо обръщение към нацията по повод Нова година имаше множество критики. Коментарите за нея бяха доминирани от обсъждане на гафа с показването на снимка на Скалистите планини в САЩ, докато президентът говореше за красотите на българската природа. Другата основна критика бе, че Плевнелиев не е успял да откъсне поглед от аутокюто на камерата, откъдето четеше речта си.

”Като президент сам пиша речите си и стоя зад всяка своя дума в тях. Благодаря на хилядите хора, които изпратиха съобщения, писма или се обадиха, за да изразят подкрепата и одобрението си за това, което чуха в Новогодишната нощ. Тези хора споделиха, че обръщението е приковало вниманието им, накарало ги е да се почувстват горди от постъпките на сънародниците ни, "доказали своя героизъм в наши дни" и "за които все забравяме да говорим", заяви президента.

Плевнелиев дава за пример писмо на ”Светлана от Бургас”, която му е на писала: "Който има очи да вижда и който има уши - да слуша!"

”Гордея се с тази реч и ми се иска повече хора да чуят и да разберат посланията в нея. Обещавам да ги припомням често през тази година. Надявам се Новогодишното ми обръщение да е докоснало сърцата на българите, защото е искрено и отразява дълбоката ми вяра, че можем повече като народ”, коментира Плевнелиев. 

Той допълва, че не отговаря за техническата реализация и за визуализацията на обръщението. ”Затова считам, че тези, които тръбяха "гафът на Плевнелиев", се отнесоха с неуважение както към държавния глава, така и към президентската институция като цяло. Концепцията за Новогодишното обръщение е на моя екип, а за техническата реализация се доверихме на Българската национална телевизия”, каза президентът.

Той съобщи, че представителите на президентската администрация са поискали от БНТ кадри или снимки от Пирин и Рила.

”По случая в президентството правим проверка и е възможно да има наказани служители поради недостатъчното им внимание в обръщението ми да се появи снимка, която не съответства на изискванията ни.Сигурен съм, че както сега, така и занапред ще има по-съществени задачи, които ни предстои да решаваме заедно. Такъв беше и смисълът на моето обръщение. Вярвам, че в крайна сметка той е бил възприет и посланията ми ще бъдат чути", каза държавният глава пет дни след излъчването на речта му.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?