Плевнелиев одобри с писмо предложението за добросъседство с Македония

Президентът Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Отношенията между България и Македония трябва да се развиват на основата на европейските ценности и стандарти за добросъседство и сътрудничество. Това е заявил в писмо до македонския си колега Георге Иванов българският президентът Росен Плевнелиев, с което той подкрепя предложението на своя колега за сключване на договор за добросъседство, съобщиха в събота от прессекретариата на държавния глава.

”С готовност приемам отправеното от Вас предложение, Декларацията на министър-председателите на Република България и на Република Македония от 1999 г. да бъде трансформирана в Договор за добросъседство и сътрудничество. Убеден съм, че като спазват стриктно клаузите на този договор, нашите две държави ще покажат политическа воля да бъдат заедно част от голямото европейско семейство, споделяйки ценностите на демокрацията”, се казва в писмото на Плевнелиев.

Държавният глава подкрепя позицията на Георге Иванов, че ”отношенията между нашите две братски страни трябва да се развиват върху основата на европейските ценности и стандарти за добросъседство и сътрудничество”.

В писмото си Росен Плевнелиев изразява очакване във възможно най-кратък срок след сформирането на новото правителство на Република Македония да бъде проведена среща за уточняване на техническите параметри по Договора за добросъседство и сътрудничеств.

Той кани македонска делегация да подпише договора в София.

“Уверен съм, че този акт ще даде допълнителен стимул за активизиране на сътрудничеството между нашите две държави във всички области”, посочва в писмото си държавният глава.

Според държавния глава единствено с усилията на всички заинтересовани страни може да бъде постигнат реален икономически напредък в нашия регион.

”Предложението Ви за съвместно поклонение на гроба на Св. Константин Кирил Философ на 24 май т.г. в Рим съответства на желанието ни заедно да честваме общата си история, като отбелязваме общи за двете държави исторически личности и събития”, се казва още в писмото на Росен Плевнелиев. Българската и македонската делегация обаче ще посетят Рим по различно време.

Българският държавен глава пояснява, че посланикът на България в Италия ще се поклони заедно с делегацията на Македония на гроба на свети Кирил. Той изразява очакванията си и македонският посланик на свой ред да се присъедини към българската делегация.

“Искрено се надявам, тази практика да се превърне в традиция, която е важно още следващата година да бъде съпровождана и със съвместна аудиенция при Негово Светейшество Папата. Очаквана от нас позитивна стъпка за създаване на атмосфера на доверие и сътрудничество би имало и съвместното честване на Илинденско-Преображенското въстание съответно в Република България и Република Македония, което да започне още от тази година”, заявява още президентът Росен Плевнелиев.

В писмото си държавният глава потвърждава, че България подкрепя и ще подкрепя усилията на Македония за интеграция в ЕС и НАТО.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?