Плевнелиев осъди пред ООН религиозното насилие и режимите в Сирия и Иран

Президентът очаква до седмици сериозен напредък в разследването на атентата в Бургас

Плевнелиев осъди пред ООН религиозното насилие и режимите в Сирия и Иран

България осъжда скорошните актове на насилие, извършени в името на религиозни убеждения, заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк във вторник.

”От тази висока трибуна в Ню Йорк, само на няколко километра от мемориала за 11 септември, искам още веднъж да осъдя това ужасно престъпление. Моята страна няма да пести усилия, за да въздаде справедливост за извършителите и техните ръководители”, каза Плевнелиев.

По-късно държавният глава отново коментира, че  България ще направи всички възможно, за да накаже извършителите на терористичния акт в Бургас и посочи, че има ”сериозни следи които водят в определени посоки”.

” В следващите няколко седмици глобалните служби и кооперирането между тях, ще доведе до сериозен напредък в следствието”, посочи Плевнелиев пред бТВ. По-рано Плевнелиев бе дал заявка, че ще има резултати от разследването до 15 септемвври. Такива не бяха обявени официално.

България до момента не споделя версията на Израел, САЩ и Великобритания, че зад  атентата на 18 юли стоят Хизбулла и Иран.

"В началото и Израел, и Америка, и Великобритания, очакваха България много бързо да посочи определена посока. Ние заехме твърда и категорична позиция - нека първо видим доказателствата и тогава ще посочим виновните. .Много достойно е поведението на българското правителство и на всички представители на държавата, защото не тръгваме лесно по обясненията или по удобния път да посочим някого", каза още Плевнелиев. 

Режимът в Сирия е загубил легитимност

Плевнелиев коментира обстановката в Сирия и заяви, че режимът в Дамаск е загубил своята легитимност, а насилието и кръвопролитието трябва да бъдат спрени незабавно.

Плевнелиев призова виновните за извършените престъпления да бъдат изправени пред Международния наказателен съд.

Той изрази подкрепата на страната ни за мирните инициативи на ООН и предложенията на специалните представители на световната организация Кофи Анан и Лакдар Брахими за прекратяване на насилието в Сирия.

 Според българския президент незабавното спиране на кръвопролитието трябва да бъде последвано от период на преход в Сирия и създаването на правителство, което да представлява всички общности в страната. По този начин ще бъдат гарантирани правата на гражданите, независимо от религиозната и етническата им принадлежност.

В обръщението си президентът отбеляза очакването на международната общност за подновяване на усилията за намирането на трайно и взаимно приемливо решение на Близкоизточния мирен процес. "България се надява скоро да бъдат подновени преките преговори между Израел и Палестинската автономия, които да отговорят на легитимните интереси и на двете страни и да доведат до постигането на общо споразумение", заяви Росен Плевнелиев.

Иран да предприеме стъпки за възстановяване на доверието

Президентът се обяви  за повече усилия на международната общност по въпросите на разоръжаването и неразпространението на оръжия за масово унищожение. Плевнелиев призова Иран да окаже пълно съдействие на Международната агенция за атомна енергия по отношение на ядрената си програма и за спазване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

 "Необходимо е да бъде подновен диалогът на високо равнище за бъдещото на иранската ядрена програма, както и демонстрация на ясна политическа воля на властите в Техеран да предприемат конкретни стъпки за възстановяване на доверието на международната общност", каза Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още от България