Плевнелиев още не си прави "сметки" за следващите президентски избори

Служебният кабинет отвори път за съдебна и енергийна реформа и затвърди проатлантическия курс на България

Сн.: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че още не си прави "никакви сметки" за следващите президентски избори и отклони спекулации, че използва активността на назначените от него две служебни правителства, за да печели дивиденти срещу евентуална кандидатура за държавен глава на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Българският народ има още две години време, за да вземе решение кой ще бъде най-полезен за нацията. Президентските избори са много далеч и не си правя никакви сметки, защото ако беше така щях да бъда нечестен към българските граждани. Това, което аз съм разбрал е, че в политиката обикновено нещата не се случват така, както се замислят – слава Богу, че в демокрацията това е доказан факт", заяви държавният глава, след като заедно със служебния премиер Георги Близнашки отчетоха дейността на служеното правителство.

Заради политическите сътресения и предсрочно прекратените мандати на две редовни правителства (на Бойко Борисов през февруари 2013 г. и на Пламен Орешарски през август 2014 г.), президентът Плевнелиев се превърна в "рекордьор" по назначаване на служебни правителства – едното начело с дипломата Марин Райков миналата пролет и сегашното на конституционалиста Георги Близнашки, което управлява до 7 ноември, когато в длъжност встъпи вторият кабинет на Борисов.

Плевнелиев отхвърли оценката на ДПС, че кабинетът "Близнашки" е най-слабият в българската история и припомни управленията на Андрей Луканов, Жан Виденов и Пламен Орешарски. Освен това се обяви срещу плановете на БСП за ограничаване на правомощията на служените правителства с аргумента, че те управляват в кризисни моменти и трябва да имат достатъчно свобода на действие.

Георги Близнашки, който вече за трети път в последните дни отчита публично управлението си заяви, че кабинетът му е върнал България към изконните ценности на демокрацията и успял да проведе легитимни избори.

С твърда позиция за Русия и активен член на НАТО

Президентът отчете, че служебният кабинет е върнал доверието на европейските партньори и възстановил диалога с тях. В резултат на това предстои възстановяване на спрените плащания по две оперативни програми, било е финализирано и Споразумението за партньорство с ЕК за 2014-2020 г.

По думите му България се е доказала и като активен член НАТО, приемайки визия за развитието на въоръжените сили до 2020 година.

В отношенията си с Русия правителството е "показало характер" и е отстояло националната позиция, като е реагирало твърдо на нападките на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин срещу българския военен министър Велизар Шаламанов, за разлика от 2007 година, когато руски дипломат обяви България за "троянски кон" в ЕС и не последва реакция.

Президентът припомни, че при управлението на Пламен Орешарски за проекта "Южен поток" се е "говорило едно на партньорите в ЕС, а се е вършило друго". Така се е наложило служебният кабинет да замрази работата по него, докато не се синхронизира с европейските правила, за да възстанови репутацията на България.

"Служебните министри доказаха, че може да се свърши много работа за кратко време", заяви Плевнелиев.

Правосъдна реформа и енергиен борд

Плевнелиев припомни, че служебният правосъден министър Христо Иванов, който остана на поста и в кабинета "Борисов", е инициирал стратегия за съдебна реформа, която ще може да реализира.

В енергетиката отчете формирането на Енергиен борд с участието на ресорни министри и представители на бизнеса, както и подготвените промени в Закона за енергетиката, които трябва да променят статута на ДКЕВР и комисията вече да се избира от парламента, а не от правителството.

Президентът коментира, че кабинетът "Близнашки" е работил при тежки финансови рестрикции, заради неактуализирания държавен бюджет, и са били предприети необходимите мерки за стабилизиране на финансите.

По думите на Плевнелиев правителството е работило в условията на комбинации от кризи, но е успяло да внесе успокоение в обществото.

Вече традиционно Близнашки завърши отчета с препратка към римско време и сентенцията, с която консулите са предавали властта: "Ние направихме каквото можахме, нека следващите да направят повече".

Плевнелиев поздрави новия министър-председател Бойко Борисов за историческия успех в годините на прехода да бъде първият демократично избран за втори път български премиер и коментира, че в управленската програма на ГЕРБ и Реформаторския блок има много смислени приоритети, но трябва да се следи и за конкретни резултати.

Споделяне

Още от България