Плевнелиев поиска международен одит в енергетиката

"Не домати, а дебати", призова държавният глава и видя възможност за нови градове със санирани панелки

Плевнелиев поиска международен одит в енергетиката

Президентът Росен Плевнелиев поиска във вторник да бъде проведен "международен одит, който да провери всички" в системата на енергетиката и обяви, че очаква 100-процентова прозрачност чрез "пълен одит".

 "На мен не ми е достатъчно ДКЕВР просто да проверява ЕРП-та, искам да бъдат проверени всички, настоявам и очаквам и международен одит", заяви Плевнелиев, който още преди ден се обяви за проверки в БЕХ и НЕК.

 

"Трябва да си даваме сметка, че от всеки платен лев за електроенергия, електроразпределителното предприятие получава между 6 и 9 стотинки и това поставя въпроса къде отива останалото. Работата на ДКЕВР, БЕХ, НЕК и другите дружества по веригата също трябва да бъде обект на проверка", каза Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че е добра идея хората вместо да хвърлят домати и камъни по сградата на Народното събрание, да бъдат поканени в нея, да излъчат представители и да се направи национален дебат по енергетиката, но не с лозунги, а с конкретни и ясни идеи и решения. Според него, когато "фокусът пада само върху политизирането, се губи основното послание на хората по улиците".

"Аз уважавам протестите на хората и вярвам, че те се провеждат и ще продължават да се провеждат в рамките на Конституцията, демократичните ценности и правовата държава. Толкова много майки с деца, толкова много хора излизат на улицата, техният глас трябва да бъде чут", каза Плевнелиев.

Според него "умните действия" в следващите дни са действия, свързани с пълна прозрачност, проверки навсякъде, включително и международен одит и резултатите да бъдат публични и ясни, каза президентът. "Умните мерки" пък за следващите дни и седмици са мерки на диалог.

Той отново осъди призивите за национализация на електроразпределителните дружества, пак поиска либерализация на пазара на електричество и разкритикува проекта за строителството на АЕЦ "Белене".

"Ще ми се решенията в енергетиката да се взимат не от гледна точка на търговците и лобистите, а от гледна точка на хората", каза президентът.

Той припомни и тезата за възможностите на кризата. "Кризата е голям шанс да вземем правилните решения в българската енергетика - след две години да сме изцяло либерализирани, след осем години да живеем в нови градове, нашите деца и внуци да останат да живеят в тези панелки, които са санирани и в които може да се монтират и "умните" електромери, посочи Плевнелиев.

Той добави, че "ако взимаме решенията в интерес на хората, трябва да санираме всички панелки до 2020 г.".

"В панелни блокове живеят 3 милиона българи, има 770 хиляди такива жилища. Ако това се случи, сметките на хората ще паднат двойно. Какво избираме - ако ще национализираме ЕРП-тата, те до момента са инвестирали по сметки над 3 милиарда лева", посочи държавният глава.

Той отново отхвърли и исканията на опозицията за предсрочни избори и служебен кабинет. "Имаме легитимно правителство и конституция, която трябва да се спазва", каза държавният глава.

Той отказа да коментира оставката на финансовия министър Симеон Дянков и каза, че това дали могат да се правят оттук нататък нови персонални промени в кабинета е единствено и само в компетенциите на изпълнителната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?