Започват консултации за служебен кабинет, който обаче не решава кризата

Президентът: Отговорната позиция беше ГЕРБ да изкарат мандата си

Да се отстоява правовия ред, призивите за ВНС са прибързани

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев обяви след приетата оставка на правителството, че започва политически консултации и ако всички възможности за нов кабинет в рамките на сегашното Народно събрание са изчерпани, бързо ще състави служебно правителство. Той обаче даде да се разбере, че според него предсрочните избори не са изход от кризисната ситуация, защото при разпуснат парламент и служебно правителство, натоварено основно с подготовката на вота, се отлага решаването на проблемите, изкарали хората на улицата.

Президентът заяви, че е бил изненадан от решението на Бойко Борисов да подаде оставка и отговорната позиция e била ГЕРБ да довърши мандата си.

Плевнелиев се ангажира към служебното правителство да заработи обществен съвет с легитимни представители на протестиращите граждани, синдикати, работодатели и други граждански организации.

Вярвам и ще отстоявам с делата си правовия ред, заяви държавният глава, според когото исканията за свикване на Велико Народно събрание са прибързани.

Росен Плевнелиев направи следното изявление пред медиите в четвъртък следобед, след като НС гласува оставката на правителството.

"Позициите на парламентарно представените партии поне досега са, че те не искат в рамките на това Народно събрание да се формира ново правителство. Нуждаем се обаче от работещ парламент. Служебното правителство ще работи без Народно събрание и всичко, което изисква законодателни инициативи, няма да може да бъде осъществено.

Разпускането на Народното събрание означава да отложим решението на голяма част от проблемите, които извадиха българския народ на улицата. Казвам го ясно и недвусмислено.

Служебното правителство не може да извърши радикални промени, защото има тясно ограничен по време и по обем мандат и най-важното - не може да променя закони. Ако наистина всички възможности са изчерпани и българският политически елит не може да постигне обединение и не може да поеме отговорност с оглед на ситуацията, аз ще изпълня конституционното си задължение за съставяне на служебно правителство бързо и отговорно. България се нуждае от стабилност, от работещи институции с ясен мандат.

Задачите, които ще възложа на служебното правителство, ще бъдат обявени предварително. Най-важната от тях е да гарантира провеждането на предстоящите парламентарни избори по демократичен начин. Поемам ангажимент към служебното правителство да заработи обществен съвет, в който да участват легитимни представители на протестиращите граждани, синдикати, работодатели и други граждански организации. Заедно ще зададем дневния ред на работата на служебното правителство и на държавата в тази тежка политическа и социална криза, в която се намираме.

Вярвам и ще отстоявам с делата си правовия ред. С това отговарям и на въпроса какво ще правя оттук нататък - каквото пише в Конституцията. В нея съм се заклел като президент, затова и българските граждани са ми гласували доверие, за да се спазват законите. Затова ще действам бързо и според закона. Още утре стартирам консултации с всички парламентарни групи - всички заедно, а не поотделно. Защо - за да няма и капчица съмнение за тайни коалиции договорени в президентството. С партийните лидери утре ще говоря открито - какво има спешно за вършене в държавата и в парламента до неговото разпускане, ако се стигне до това. Ще обсъдим, разбира се, и изчерпан ли е лимитът на това Народно събрание и кредитът на доверие към него.

В понеделник връчвам мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ. Ако те го върнат, следва вторият, третият, бързо и ясно - няма да се бавим. Без пазарлъци, търся яснота и ефективност на процеса. Това е изцяло в интерес на гражданите и на стабилността в държавата. Днес в ситуацията на тежка световна криза, която вече 5-а година не си отива, стабилността в държавата е по-важна от всичко друго.

Отговорната позиция на правителството, според мен, беше да си довърши мандата. Това беше и позицията на премиера преди 2 дни. Вчера и аз бях изненадан, когато бе обявена внезапно оставката на правителството. Призовах кабинета и партиите преди няколко дни също така публично да престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения за намаляване на сметките на гражданите- това, за което те протестират - срещу монополите, за повишаване прозрачността и ефективността в енергетиката. Посочих, че президентът няма правомощия да определя цените на тока и да контролира и се ангажирах исканията на хората да бъдат чути, а институциите да си свършат работата като адресират проблемите.

Очаквах и призовах за дебат по тези важни теми в парламента. Такъв дебат не се състоя, само лозунгите се умножиха.

Днес от различни страни се чуват призиви за свикване на Велико народно събрание. Едно недобре подготвено решение за свикване на Велико народно събрание може да предизвика още по-тежка икономическа и политическа криза и да породи хаос в държавата. Аз съм против прибързаните решения. Три пъти мери, веднъж режи, е казал народът. Като президент апелирам към всички - към политическите сили, към гражданите. Това е нашата държава. Нека не я обричаме както нея, така и бъдещето ѝ в този тежък за нацията момент на недобре обмислени и прибързани решения. Свикването на Велико народно събрание трябва да се подготви добре, да е кристално ясно какви промени в управлението на държавата се искат и как ще се постигнат те. Като по тези промени се постигне предварително широк обществен консенсус.

Демокрацията, правовата държава, ясните правила не бива да бъдат поставяни под заплаха от никой. Нека действаме с разум и отговорност, без излишни емоции. Няма нищо страшно, когато едно правителство падне. В Белгия наскоро изкараха две години без да имат правителство. Разликата между тях и нас е в институциите. Техните работят, независимо кой е или не е на власт. Нека днес покажем уважение и към българските институции и закони. Те със сигурност не са перфектни, но ще ни помогнат да преминем през турбуленциите до избирането на ново, легитимно, назначено от народа правителство", каза държавният глава.

Консултациите с парламентарно представителите политически сили започват още в петък. ГЕРБ, БСП и ДПС вече казаха, че ще върнат връчения им мандат за съставяне на правителство в рамките на това НС, което значително скъсява конституционната процедура и президентът ще пристъпи към назначаване на служебно правителство, разпускане на парламента и определяне на дата за нови избори. Очаква се те да бъдат в края на април.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?