В интервю за румънска телевизия

Плевнелиев: Протестите подсилват демокрацията

ЕС не е "голям брат”, просперитетът не е безплатен, за него трябва да се работи усърдно

Плевнелиев: Протестите подсилват демокрацията

Протестите в България са нещо положително, което в крайна сметка подсилва демокрацията в страната. Такова мнение изразява президентът Росен Плевнелиев в интервю за румънската телевизия DiGi24 под заглавие "ЕС не е "голям брат", който дава просперитет, пари и развитие".

Интервюто е било излъчено в навечерието на националния празник на страната - Деня на обединението. За него в неделя съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Според Росен Плевнелиев хората никога няма да обикнат демокрация, която им е дадена наготово, развитието и просперитетът не идват безплатно, за тях трябва да се работи усърдно. "Европейският съюз  не е "голям брат", който ви дава развитие, пари, магистрали. ЕС е платформа за Букурещ, за София и за всички други столици, която помага за реализацията на нашите приоритети, на основата на споделени ценности.

Затова България трябва да продължи да работи по въпросите на корупцията, олигархията, както и по някои проблеми на демокрацията, сред които недостатъчно ефективната съдебна система и недостатъчно прозрачните институции", казва Плевнелиев пред румънската телевизия.

По повод гражданското недоволство у нас през тази година той посочва, че е много важно протестиращите да бъдат чути, защото имат какво да кажат.

"Политиците служим на хората, затова трябва да ги чуваме и това е, което правя като президент. Истински вярвам, че протестите, които имаме в България, ще подсилят нашата демокрация и политиците вече се променят. В 21-вия век няма нищо, което може да бъде скрито от гражданското общество - хората вече знаят всичко, затова по-добре е да бъдете честни и да спазвате обещанията си", посочва държавният глава.

Той оценява като много позитивни перспективите на регионалното сътрудничество между България и Румъния. "Оптимист съм, че ще се случат проекти като трети мост на Дунав при Силистра-Кълъраш", казва президентът. Според него обаче реализацията на такива проекти, не трябва да бъде оставена единствено на кметовете от двете страни на Дунав. "Политиците трябва да постигнат напредък по регионалните приоритети и този мост е особено важен, когато имаме граница от 470 километра", подчертава Росен Плевнелиев.

Запитан има ли "Студена война" между Русия и Европейския съюз, във връзка с интеграцията на страните от Източното партньорство на ЕС, президентът припомня безусловната подкрепа на България за Украйна, Молдова, Армения и Грузия по пътя на европейската им интеграция. По думите му, свидетели сме на исторически момент, в който ЕС не трябва да се проваля в усилията си да даде широка перспектива за тези страни, тъй като това би поставило под въпрос самия европейски проект.

Споделяне

Още от България