Плевнелиев с идея за общи европроекти на София, Атина и Букурещ

Папуляс награждава Плевнелиев с "Голям кръст на ордена на Спасителя".

Около идеята София, Атина и Букурещ да подготвят съвместни регионални проекти за финансиране по новия европейски пакт за растеж, са се обединили президентите на България и на Гърция Росен Плевнелиев и Каролос Папуляс на среща в сряда. Българският държавен глава увери гръцкия си колега, че страната ни ще подкрепя южната си съседка по пътя ѝ към нов икономически растеж в духа на общоевропейските усилия. Двамата са обсъдили и ускоряването на строежа на връзката между газовите системи на двете държави.

 

"Българският и гръцкият народ са тясно свързани и са големи приятели", каза Плевнелиев и допълни, че неслучайно е избрал Гърция за първото си официално посещение в региона на Балканите. Визитата му е и първата на държавен глава от Европа в Атина след проведените парламентарни избори в Гърция,

 

"Приятелството и сътрудничеството между България и Гърция са от стратегическо значение за мира, стабилността и развитието на региона. Затова и първото ми официално посещение на двустранна основа в региона е в Атина. Гърция е изключително важен търговски и икономически партньор на България, тя продължава да заема едно от водещите места в стокообмена и в чуждестранните инвестиции в България", заяви Плевнелиев.

 

"Кризи е имало, има и ще има, но отвъд кризите остават големите постижения на един народ, на една държава, която е люлка на европейската цивилизация. На една държава и един народ, които дадоха на света демокрацията, математиката, философията, човешкото знание. Отвъд кризата остава и нашето приятелство. Солидарността, сътрудничеството и приятелството между два достойни близки народа. Отвъд кризата остава и бъдещето, което заедно ще изковем на една просперираща Югоизточна Европа със силен глас в Европа", посочи българският държавен глава.

 

Той пожела успех на премиера Андонис Самарас, чиито здравословни проблеми попречиха на планираната им среща, и на новото правителство, като приветства "вота на гръцкия народ , който подкрепи политиката на възстановяване на гръцката икономика за растеж, за стабилност и в подкрепа на еврото".

 

Каролос Папуляс заяви от своя страна, че България днес е важен търговски партньор за Гърция въпреки трудната икономическа конюнктура.Той посочи, че Гърция смята за изключително важно насърчаването на това сътрудничество "във всички големи енергийни проекти". Плевнелиев пък използва момента да обяви за проведените разговори по газовата връзка. "И се разбрахме, че по нея вървим с пълна пара напред. Двете държави подкрепят, финансирането е осигурено", заяви българският държавен глава..

 

Папуляс акцентира върху това, че през миналата година стокообменът между двете страни се е увеличил с 18 процента, като въпреки кризата гръцките инвестиции в България са надвишили 3 млрд. евро. "Гърция е третият най-голям инвеститор в България след Холандия и Австрия и ние сме сигурни, че гръцките компании освен че работят добре, създадоха над 100 хиляди работни места, но и ще ги разширят", обясни Плевнелиев.

 

Преди разговорите Папуляс награди Плевнелиев с високото отличие, ордена "Голям кръст на ордена на Спасителя".

Споделяне

Още от България