Плевнелиев: С отказа от референдум БСП и ДПС обслужват задкулисието

Мая Манолова обвини президента, че връща Изборния кодекс заради несъществуващи текстове

Плевнелиев: С отказа от референдум БСП и ДПС обслужват задкулисието

Президентът Росен Плевнелиев смята, че БСП и ДПС обслужват задкулисието, отхвърляйки предложението му за референдум по изборните правила. Управляващите му върнаха топката като обявиха, че налага вето върху несъществуващи текстове в Изборния кодекс.

"Какво представлява задкулисието - концентрация на държавната власт в една малка група хора, които са скрити зад демократичната фасада на институциите. Кой е смъртният враг на задкулисието - пряката демокрация", каза президентът в четвъртък след среща с представители на ГЕРБ в рамките на консултациите му с парламентарните партии.

Преди ден комисията по правни въпроси в НС отхвърли предложението на Плевнелиев за референдум по изборните правила, като едно от обясненията беше, че въпросът за задължителното гласуване противоречи на конституцията.Президентът коментира, че "противоконституционен референдум" няма и аргументите на депутатите от БСП и ДПС не съответстват нито на решенията на КС, нито на желанията на българските граждани.

Практика в много европейски държави е да има избори, комбинирани с референдуми по различни теми, каза Плевнелиев, който ще работи това да стане и в България, като отхвърли коментарите, че няма достатъчно време да се организира допитването заедно с изборите за Европейски парламент.

Очаква се до края на тази седмица Инициативният комитет да събере необходимите 500 хиляди подписа, които да направят провеждането на референдума задължително въпреки острата съпротива на управляващите.

"Сигурен съм, че е достатъчно и ако има добро желание да се чуе народът, може да се направи по възможно най-изгодния и евтин начин, но очевидно няма такова желание, подценява се българският народ и това решение откровено обслужва задкулисието в България", заяви държавният глава.

Борисов: БСП и ДПС ги е страх по принцип от гражданите

По време на срещата ГЕРБ са споделили тезата си, че новоприетият Изборен кодекс не е много по-различен от предишния, въпреки твърденията на вносителката Мая Манолова за 77 "нови момента".

Преди ден държавният глава обяви, че ще върне текстове от Изборния кодекс заради премахването на експерименталното електронно гласуване, неефективната преференция, лишаваща избирателите от реална възможност да пренареждат партийните листи, както и липсата на гаранции за професионализъм на ЦИК. Друг аргумент на президента е отсъствието на възможности за актуализация на избирателните списъци.

По-рано в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира отказа на БСП и ДПС да възприемат предложението на Плевнелиев за референдум, с това, че ги е "страх по принцип от гражданите".

”Гражданска война поради тази причина не може да стане”, разясни Борисов, чиято партия активно се включи в събирането на подписи в подкрепа на референдума.

По отношение на президентското вето върху част от изборния закон, той каза: "Така е преценил, така е решил. Не мога да коментирам действията на президента. Знам, че този Изборен кодекс е старият Изборен кодекс и че лъжеха 8 месеца обществото, че ще правят нов Изборен кодекс, за да отдалечат колкото може повече времето от избори. Това е безспорната истина. Г-жа Манолова лъга, лъга, лъга, какви ли пиари не си прави с неправителствените организации и накрая същия кодекс – уж нов”, каза Борисов.

Мая Манолова: Плевнелиев не може да върне несъществуващи текстове

Депутатът от БСП Мая Манолова, която ръководеше временната комисия за Изборния кодекс, заяви, че намеренията на Плевнелиев за вето "не звучат сериозно".

"На първо място те визират текстове, които отсъстват от Изборния кодекс. Няма как да наложиш вето върху текстове, които ги няма в кодекса", каза Манолова.

Очаква се до дни президентът да излезе с конкретните мотиви и текстове, които връща за ново обсъждане. Засега той обяви, че новите изборни правила премахват възможността за дори експериментално дистанционно електронно гласуване и не дават реална възможност да се гласува за личности. Освен това мотивът да се създаде професионална Централна избирателна комисия не кореспондира с липсата на задължителни изисквания за професионален опит. Държавният глава отбелязва, че не е решен и чувствителен въпрос, като избирателните списъци.

"Електронното гласуване беше определено за противоконституционно по начина, по който беше разписано в Изборния кодекс на ГЕРБ и нямаме причина да смятаме, че в България и изобщо където и да е съществува специалист, който да направи текстове, които да гарантират тайната на вота", каза Манолова.

Тя посочи още, че няма текст в кодекса и по отношение на активната регистрация: "Дали е за добро или за лошо, той отпадна на второ четене в пленарна зала".

Заместник-председателят на НС изрази надежда час по-скоро президентът да заяви писмено своите намерения, защото "противното би означавало, че се опитва да саботира влизането в сила на новия Изборен кодекс и провеждането на евроизборите по новите изборни правила".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?