Плевнелиев се обяви за гарант в постигането на национален напредък

Каквото планираме през 2012 г., ще изпълним през 2020 г., каза президентът

Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Симеон Дянков, Росен Плевнелиев и Красимир Велчев, сн.БГНЕС

Държавата да разработи концепция за националните си приоритети до 2020 г. и да следва изпълнението ѝ по конкретен план, а не да се фокусира върху едни милиарди, които трябва да бъдат изхарчени. Това призова президентът Росен Плевнелив в изказването си пред първото заседание на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура към държавния глава, състояло се в сряда.

През настоящата година трябва по възможно най-отговорния начин да се отнесем към националната програма за развитие "България 2020", защото 2012 г . е най-важната от гледна точка планирането на развитието на България до 2020 г. Каквото планираме през 2012, ще изпълним до 2020 година и президентството ще гарантира, че няма да се подменят националните приоритети, когато се обединим около тях, заяви Плевнелиев. Той допълни, че ръководената от него институция ще гарантира, че "правителство по правителство, година по година, ние постигаме напредък".

Не може да има успех нито на регионално, нито на държавно ниво, ако няма концепция, добави още държавният глава. "Няма да постигнем успех, ако се фокусираме само върху едни милиарди, които трябва да бъдат похарчени", каза Плевнелиев.

България ще положи усилия не само да направи своята програма "2020", но и да начертае стратегическа рамка и за по-дългосрочно развитие на страната, допълни президентът и отбеляза Плевнелиев, че някои държави като Германия например работят по програми за развитие "2030", а други като САЩ и Китай гледат още по-надалеч – до 2050 г.

"В България приключваме веднъж завинаги с усещането, че ние можем напред, ама след това - малко настрани, след това ще дойде някой нов - малко назад, и след това евентуално пък наляво или надясно", посочи още Плевнелиев. Той допълни, че в целта на президентската институция е да няма "настрани", а да се върви напред по консенсусни приоритети.

Като "дълбока заблуда" определи държавният глава тезата, че една атомна електроцентрала, която ще струва 10 милиарда, и ще налее пари за високотехнологичност на други държави, ще реши проблема с технологичното изоставане на българската индустрия като цяло. Според него проблемът с енергоемката ни икономика ще се реши с мащабна национална програма за енергийна ефективност в жилищния сектор и в сектора на предприятията.

Президентът коментира, че транспортната инфраструктура в страната вече е приоритет и подобряването на състоянието ѝ е предпоставка за всичко останало. Като национален приоритет той посочи водната инфраструктура, за чието обновяване са нужни десетки милиарди, но "водата е бъдещият петрол".

Електронното правителство е висша форма на държавна грижа за гражданите и не може повече да се отлага финансирането му, коментира още Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?