Плевнелиев: Ще посоча в парламента "как, кой и кога" да работи по националните приоритети

Плевнелиев: Ще посоча в парламента "как, кой и кога" да работи по националните приоритети

Президентът Росен Плевнелиев възнамерява да посочи на депутатите "как, кой и кога" да работи по провеждането на националните приоритети и най-спешните реформи. В четвъртък Плевнелиев прие лидера на "Атака" Волен Сидеров, като това бе последната му среща в рамките на политическите консултации с парламентарнопредставените партии.

Плевнелиев съобщи, че след две седмици ще направи обръщение пред депутатите. В него той ще посочи по кои национални приоритети се е стигнало до общо съгласие по време на срещите при него и конкретно как да се работи по тях.

Изпълнението на тази заявка на Плевнелиев навлиза в приоритетите на изпълнителната и законодателната власт и все още не е ясно точно под каква форма президентът може да посочи "как, кой и кога" да се работи.

"Искам да съм прагматичен президент и не просто ще дефинирам приоритетите, а и ще предложа решения по тях", заяви Плевнелиев.

Като приоритетни той посочи реформите в секторите на сигурността, водите, администрацията и други. Президентът се ангажира да предложи на депутатите конкретни решения по тях.

В края на годината отново щял да говори пред НС, за да обясни какво точно е свършено от плановете му.

"Като президент търся национално съгласие по приоритети, искам по тях да има конкретен напредък и българските граждани да са част от този процес", заяви Плевнелиев.

Той съобщи, че до 15 април най-късно ще свика Консултативен съвет за национална сигурност. На него основно ще бъдат обсъдени две теми – реформата в сектор "Сигурност" и енергетиката.

На заседанието ще бъде обсъден процесът на изготвянето на устройствени закони за двете служби, които в момента са под шапката на президентството – Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба.

Към момента има постигнато съгласие цивилното разузнаване да премине към изпълнителната власт, а НСО да си остане под шапката на президента.

Вече се подготвя и закон за националната сигурност, който ще регламентира създаването на ново звено за сигурността към Министерския съвет, което да координира работата на всички служби.

Дейността на НСО и НРС в момента е регламентирана в няколко члена на закона за отбраната, а"временното положение" на липса на закони за двете служби се превърна в удобно статукво, оправдаващо техния непрозрачен начин на управление. Обсъждаше се идея в рамките на реформирането на службите да се обединят военното и цивилното разузнаване, но в крайна сметка този вариант отпадна.

Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви от своя страна в четвъртък, че президентството ще изработи нова стратегия за отношението на държавата към българите в чужбина.

Маргарита Попова каза във Велико Търново, че новата стратегия ще акцентира върху това "как нашите сънародници искат да виждат своята държава далече от родината, какво сме длъжни ние да направим и как те могат да помогнат за това".


Другата насока, в която президентството ще работи активно, е изграждане на български училища зад граница.

Споделяне

Още от България