Плевнелиев ще се опита да инициира промени в Закона за референдумите

Росен Плевнелиев. Сн: БГНЕС

Президентът Росен Плевенлиев заяви във вторник, че ще консултира с политическите сили възможността за евентуални промени в Закона за референдумите, така че да станат работещ механизъм за повишаване на доверието към институциите. Държавният глава отново обяви, че е е разочарован, че не се работи по предложението му за провеждане на национален референдум за изборна реформа.

Инициативата на Плевнелиев за изборен референдум вече бе разкритикувана остро от управляващите, но инициативен комитет вече събира изискваните 500 000 подписи, които да направят провеждането на допитването реално.

След срещата му с ръководството на ДПС в рамките на провеждания "месец на политическите консултации" с парламентарно представените политически сили Плевнелиев заяви още, че ще апелира в обръщението си към парламента, което се планира за март, изборите за Европейски парламент да се проведат по "цивилизиран начин, да има активен и честен дебат по европейския дневен ред, а не да се стига до ескалация на напрежението, да се отменя европейският дневен ред и да се влиза в партийно противоборство".

Той отново коментира, че следи внимателно дебата по Изборния кодекс, като отбеляза, че е притеснен, че България няма да може да изпълни едно от основните искания на Венецианската комисия - изборното законодателство да се променя и приема най-късно една година преди вота.

"За съжаление, сме свидетели отново на едно надбягване в много кратки срокове с времето, където като държавен глава ще се отнеса много отговорно към своето право на вето, за което съм обещал на българските граждани, че ще налагам само прозрачно и с ясни аргументи", заяви Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?