Плевнелиев убеждава Катар за газов коридор "Юг - Север"

Президентът включва в проекта и страните от Вишеградската четворка

Росен Плевнелиев и шейх Тамим бин Хамад Ал Тани

Президентът Росен Плевнелиев отново е предложил на емира на Катар прокарването на газов коридор "Юг – Север", който да доставя втечнен газ за Балканите и Централна Европа. Държавният глава е на двудневно посещение в емирството, а във вторник разговаря с емира шейх Тамин бин Хамад.

"Предложихме нещо, което за първи път чуха тук в Катар. Искаме светът да обърне внимание, а и Катар да бъде един от първите партньори в проект, който вече наричаме газов коридор "Юг - Север", обединяващ седем държави - четирите от Вишеградската група и Румъния, България и Гърция", каза Плевнелиев, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че в момента всички газови коридори в Европа са от изток на запад, а България се опитва да търси възможности за съвместни инвестиции на седемте европейски държави и Катар за разнообразяване на доставките. Според него подходящо място за строителство на терминал за втечнен газ е гръцкото пристанище Александруполис.

Идеята за доставка на втечнен газ от Катар за Балканите не е нова, но новост е опитът на държавния глава да включи в проекта и страните от Вишеградската четворка. В края на миналата седмица Полша, Чехия, Словакия и Унгария призоваха САЩ да започне доставка на втечнен газ в Европа, за да се намали зависимостта от "Газпром".

През февруари енергийният министър Драгомир Стойнев също говори в Доха за изграждане на терминал за втечнен газ в Егейско море.

След срещата си с емира на Катар Плевнелиев каза, че България не само няма никакъв проблем с репутацията си в емирството, а има "обратния проблем" - че в тази страна ни обичат и уважават.

"България е символ на доверен партньор и добър приятел. Това е проблем, защото сега българските институции и бизнесът трябва да отговорят с прагматични и конкретни проекти", каза президентът. По думите му, ако до 3 години стокообменът между двете страни не се повиши значително, то това ще означава, че България не е направила достатъчно по въпроса.

Другите две възможности за развитие на сътрудничеството с Катар са земеделието и производството на храни, както и търговията от всякакъв тип. Той разказа, че интересът на Катар към храните е огромен и той не се свежда само до агнешкото месо. Очаква се до два месеца да има първа сделка за продажба на сериозни количества пилешко от България за Катар.

По думите на президента големите надежди са в започването на обемна национална програма, която ще обхване много хора и някои от най-изостаналите български региони, за сътрудничество в областта на производството на месо и млечни продукти през съвместна българо-катарска компания.

За нея се очаква посещение на катарска делегация в България през май, което вече е договорено. От катарска страна партньор ще бъде компанията "Хасад фууд". Президентът говори за възможностите за сътрудничество още в сферите на образованието и военната индустрия.

"Много е интензивно нивото на диалог и политическото доверие, отношенията между България и Катар вече бих нарекъл "специални", каза Росен Плевнелиев. България и емирството ще финансират съвместно изследователски проекти и програми за обмен на студенти.

Президентът Плевнелиев се е договорил с президента на фондацията "Катар" шейх Моза бинт Насер ал Миснед да се направи изложба в Катар на ислямски документи, съхранявани в България. С катарско финансиране ще бъдат дигитализирани важни документи и исторически архиви.

Договорено е било и подписване на споразумение между "София тех" и катарския "Град на образованието" за съвместна работа по създаването на механизми за иновационни екосистеми.

В 21 век не може руски войници да навлизат в чужда държава

От Катар президентът говори и за ситуация в Украйна. "Очакванията са наистина за задълбочаване на кризата. Аз силно се надявам, че ръководството на Русия няма да прекрачи една граница, от която няма да има връщане назад. Нашата обща загриженост е, че в 21 век не би следвало да бъде възможно да се анексира чужда територия. Не би следвало да е възможно руски войски да навлизат с десетки хиляди в една чужда държава и да я анексират", каза президентът.

Той изрази увереност, че ще бъде намерено политическо решение за решаване на кризата в Украйна. Според него е стратегически важно да бъдат диверсифицирани енергийните източници на България, както и да се мисли за енергийната ефективност.

"Това е единственият начин да паднат сметките на хората с 50 процента. Когато инвестираме в АЕЦ Белене, сметките на хората няма да паднат и с един процент. Когато инвестираме в АЕЦ Белене, ние инвестираме във високотехнологичността на една друга държава", каза Плевнелиев.

Той обясни, че цените на тока ще паднат тогава, когато българите имат възможност за избор, а не когато "един министър се упражнява с административно-контролни методи да смъкне цената с 4 или 5 процента за сметка на нашите деца".

Споделяне

Още от България