"Чувам, че ще ми отнемат конституционни права"

Плевнелиев: Управляващите готвят "под масата" законите за спецслужбите

Росен Плевнелиев. Сн: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев смята, че управляващите подготвят законите за спецслужбите "на тъмно" и смятат да ги прокарат в последния момент "под масата".

"Чувам, че ще ми отнемат права, дадени със закони и питам някой ще се сети ли да съгласува с държавния глава тези закони и на коя фаза, отново в последния момент "под масата“ или така както през 2012 година се разбрахме - в пълен консенсус пред очите на нацията се договорихме на КСНС", заяви държавният глава в понеделник.

Законите за спецслужбите бяха изготвени още миналата година, но БСП и ДПС вече обявиха, че не смятат да се съобразят с постигнатото тогава съгласие и обсъждат възможността да отнемат правото на президента да назначава със свой указ шефовете на службите. Освен това се готвят да "извадят" от президентството и Националната служба за охрана (НСО), въпреки че по-рано бе планирано към изпълнителната власт да мине само Националната разузнавателна служба (НРС).

Плевнелиев коментира, че все още не е информиран от управляващите по законите, които разработват в сектор "Сигурност". Вицепремиерът Цветлин Йовчев още в началото на годината съобщи, че вече е готов нов вариант на законопроекта за национална сигурност, който трябва да даде рамката на сектора, а след това да бъдат приети и отделни устройствени закони за службите.

"Нито един от управляващите не се е сетил да попита какво мислим ние по въпроса. През 2012 година на Консултативен съвет по национална сигурност бяхме в пълен консенсус пред очите на нацията. Сега се обръщам с апел – нека се върнем към вече договорения консенсус от 2012 година. Ще ми е интересно как Сергей Станишев, Лютви Местан и Цветлин Йовчев ще се отметнат, ако се отметнат, от собствените си думи през 2012 година, когато имахме КСНС по пакета закони в сектор "Сигурност” и постигнахме пълно съгласие”, заяви Росен Плевнелиев.

Той коментира още, че се надява по време на дебатите по вота на недоверие към правителството в сферата на сигурността да има качествен дебат и да се набележат мерки.

"Надявам се, за разлика от един предишен дебат за вот на недоверие, който изобщо не се състоя, този път наистина да има сблъсък на идеи, на аргументи и от това да спечели сектор "Сигурност”, тъй като там има много какво да се подобри", каза Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев вече предупреди, че не е готов да се раздели с още правомощия по отношение на специалните служби. Още в началото на управленския си мандат БСП, ДПС и "Атака" промениха Закона за ДАНС, с който лишиха президента от правомощието му да има последната дума за назначението на председателя на спецагенцията, превърната междувременно в най-мощната силова структура в държавата. Веднага след това за председател на ДАНС бе избран Делян Пеевски от ДПС.

Освен Закона за национална сигурност парламентът трябва да обсъди и отделни закони за НСО, военното и цивилното разузнаване. Техни проекти бяха изготвени още по време на ГЕРБ, като до политически консенсус се стигна само по отношение на служба "Военна информация" към Министерството на отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?