Плевнелиев за земетресенията: Без паника, Господ е българин

Президентът призова да се гледат фактите, а не врачките

На 30 май президентът Росен Плевнелиев се запозна с фактите за земетресенията в Геофизичния институт към БАН. Снимка БГНЕС.

Графиката на земетресенията, регистрирани през последните 60 години от първото до последното, по-скоро посочва, че Господ е българин, защото в сравнение с останалия регион, именно в нашата зона трусовете са били по-малко. Това каза пред журналисти в сряда президентът Росен Плевнелиев, който се срещна с ръководството на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН и получи от учените актуална информация за сеизмичната обстановка и разяснения за процесите.

Плевнелиев разговаря с директора на института д-р Николай Милошев, който му показа карта на земетресенията, случващи се на Балканския полуостров и сайта на Европейския сеизмологичен център.

След заключението си, че Господ е българин, президентът призова сънародниците да вярват на факти, а не на врачки.

Българите трябва да знаят, че има учени, има държавни институти, те трябва да се слушат, да се гледат фактите, а не врачките, каза държавният глава.

За нас е важно да покажем фактите. Това са нормални процеси, по света се случват постоянно земетресения. В Япония те са десет пъти по-интензивни отколкото в България. Земетресения е имало и ще има, когато има силно земетресение след него има вълни на затихване, те могат да продължат месец - два. Това е нормално, каза президентът Плевнелиев, цитиран от БТА. По думите му последващите трусове като част от затихването са нормални процеси. Не трябва по никакъв начин да изпадаме в паника, тя е лош съветник, каза президентът.

Да, хората имат всички поводи да бъдат притеснени, да - държавата следи също внимателно нещата, правителството реагира. Но не, не трябва да изпадаме в паника, призова президентът Плевнелиев.

В 8.36 ч. в сряда в Перник бе усетено ново земетресение, този път с магнитуд от 3.3 по скалата на Рихтер. Вече повече от седмица продължават вторичните трусове след земетресението от 5.8 по Рихтер, което разлюля страната на 22 май. Оттогава страховете на хората не стихват, още повече, че последните трусове с епицентър в района на Перник съвпадат по време с трусовете в Северна Италия, макар че според сеизмолозите връзка между тях няма.

Между земетресението в Италия и земетресението в България няма нищо общо освен че съвпадат във времето, това са различни процеси, каза държавният глава, който обобщи получените от учените разяснения.

Докато учените обясняваха на президента процесите в една от стаите, прозвуча аларма и компютрите и уредите сигнализираха за слабо земетресение в Солун.

Графикът на земетресенията в региона от последните 50-60 години показва, че най-малко земетресения се случват у нас в сравнение с по-интензивните зони в Гърция, Италия и Румъния.

Росен Плевнелиев ще посети местата, засегнати от земетресенията.

"Президентът ще се срещне с ръководството на БАН във връзка със земетресенията. Президентът ще е на линия, когато става въпрос за такива теми", каза Плевнелиев.

"Българските инженери, проектанти, очевидно добре са си свършили работата. Видяхме, че дори и панелните сгради се държат много стабилно при такива земетресения. Нека вземем мерки - оттук нататък хората да знаят, че държавата има кризисни процедури за реагиране, но и да са спокойни, че живеем в едни сигурни сгради", заяви Росен Плевнелиев, който бе строителен предприемач, преди да стане строителен министър и след това президент на страната.

Още от Исландия следим процеса на земетресенията, президентът не е изпълнителната власт, коментира още Росен Плевнелиев в отговор на въпрос защо чак сега ще посети пострадалия от силното земетресение на 22 май пернишки район.

Срещнах се с министър-председателя, който ми обясни лично какви мерки са предприети, бях във връзка с отговарящите за Кризисния щаб, утре ще посетя Перник, където ще има заседание на щаба и ще се запозная на място с обстановката, каза още президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от България