Площад Тахрир в Кайро отново е изпълнен с демонстранти

Площад Тахрир в Кайро отново е изпълнен с демонстранти

Стотици демонстранти все още протестират на централния площад Тахрир в Кайро срещу решението на египетския съд, оправдал вчера шестима бивши ръководители на силовите структури в рамките на процеса срещу Хосни Мубарак, който бе осъден на доживотен затвор, предаде Франс прес.

Снощи на площада се събраха близо 20 000 души и останаха до късно. Някои участници в протеста прекараха нощта в палатки, други дори спаха на земята. Хиляди египтяни, разгневени от вчерашното съдебно решение, протестираха и в други градове от страната.

"Смятаме да останем днес и може би утре. Очакваме много повече хора по-късно през деня", заяви на централния площад в Кайро един от младежите демонстранти, Омар Абделкадер.

Бившият президент Хосни Мубарак и вътрешният му министър Хабиб ал Адли получиха вчера доживотни присъди като виновници за убийствата на 850 демонстранти по време на въстанието, свалило през 2011 г. предишния режим. Прокурорът бе поискал смъртно наказание. Шестима високопоставени служители от силите за сигурност бяха оправдани. Обвиненията в корупция срещу двамата синове на Мубарак бяха свалени поради изтекла давност.

"Щом чуха решението, мнозина добиха усещане, че се връщаме в епохата на предишния режим", коментира на площад Тахрир студентът Феда Есам.

Демонстрантите издигнаха там малък паметник, изобразяващ миниатюрно гробище, в памет на "мъчениците", загинали на площада по време на въстанието срещу Мубарак. На един от лозунгите се четеше: "Мъченици, в името на проляната ви кръв ще има нова революция".

В два египетски града бяха нападнати и опустошени тази нощ провинциални предизборни щабове на кандидата за президент Ахмед Шафик, последния премиер на Мубарак, съобщи източник от силите за сигурност. Централният щаб на Шафик в Кайро вече бе атакуван в понеделник, напомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят