Пловдив прибира глоби за неправилно паркиране с “ходещи” пътни знаци

Кметът Иван Тотев: Звучи абсурдно, но какво да правя като ги крадат

Пловдив прибира глоби за неправилно паркиране с “ходещи” пътни знаци

Пловдив прибира глоби за неправилно паркиране с “ходещи” пътни знаци. Иновативният подход се прилага от два месеца от общината заради кражбата на знаци. Звучи абсурдно, но какво да направим като ги крадат, коментира кметът Иван Тотев пред Mediapool.

За нововедението е сигнализирала потърпевша жителка на Пловдив, която се е свързала с шоуто "Годподари на ефира". Жената разказа как паркирала колата си в почивен ден и в понеделник сутринта я намерила закопчана със скоба заради неправилно паркиране. Помислих си, че не съм видяла знака и платих глобата, обясни потърпевшата. На следващия ден жената видяла, че сутрин служител на общинската фирма “Синя зона, паркинги и гаражи” вади знака и го закача на стълба, а в края на работния ден го прибира отново. "Това е платен рекет. Не е редно", смята жената.

Екипът на “Господари на ефира” заснема това упражнение, което се повтаря всеки работен ден. Така въпросната улица бул."Руски" се оказва “синя зона” с подвижен знак от 8.30 до 17.30 часа. В предаването бе показана и карта на града, според която улицата не попада в “синя зона” съгласно решението на общинския съвет в Пловдив.

Категорично улицата попада в “синя зона”, твърди обаче кметът Иван Тотев. По думите му общината се принудила да въведе “мобилния знак” заради честите кражби. В продължение на две седмици този знак се крадеше, от което общината претърпя загуби от 600 лв, каза Тотев. По думите му с кражбата на знаци за “синя зона” пловдивчани протестирали срещу “синята зона”. Според Тотев всеки пловдивчанин знаел, че тази улица попада в “синя зона”.

Попитан какво става, ако дойде човек от друг град паркира колата вечерта, когато знакът го няма и си тръгне на следващия ден, когато вече е поставен и бъде санкциониран, Тотев отговори, че такава ситуация досега не се е случвала.

Съществува вероятност и някой да си паркира колата вечерта или рано сутринта, когато го няма знакът, през деня автомобилът му да е вдигнат от паяк и нищо неподозиращия потърпевш да помисли, че му е открадната колата.

Споделяне

Още от България