Пловдивски адвокати: Налице е тенденция за сплашване на структури от съдебната власт

Снимка: БГНЕС

Повече от очевидна е съществуващата тенденция в опитите за сплашване с особена жестокост на различни структури в съдебната система. Това се казва в декларация на Адвокатския съвет в Пловдив по повод инцидента отпреди четири дни, когато под колата на юристката Евелина Божикова бе открита самоделна бомба, която бе взривена контролирано от сапьори.

"В светлината на извършения преди месец друг подобен опит срещу частен съдебен изпълнител отново в Пловдив, е повече от очевидно, че е налице тенденция в опитите за сплашване на различни структури в съдебната система с особена жестокост. Тези опити идват да заменят досега използваните перфидни форми на заплаха чрез откровено вмешателство с политически и икономически лостове, чиито резултати явно са се оказали незадоволителни", пишат колегите на Божикова.

Според пловдивските адвокати "използването на груба сила, особено по подобен начин, опасен за неограничен кръг от хора, представлява еманация на най-уродливи и низки човешки страсти, изцяло неотносими както към законите на обществото, така и към тези на природата".

Юристите припомнят, че тяхното призвание е да защитават гарантираните от конституцията и законите права и интереси пред всички нива на власт и управление и особено в съдебната система. "Затова е учудващо и необяснимо защо именно към него може да бъде насочено недоволство с такава разрушителна енергия. Налага се изводът за дълбока и, за съжаление, задълбочаваща се криза в обществото и в мисленето на отделни хора", се казва още в позицията.

Споделяне

Още от България