Пловдивски служител на транспорта в Пловдив уволнен заради корупция

Пловдивски служител на транспорта в Пловдив уволнен заради корупция

Служител на изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА) в Пловдив е уволнен заради участие в корупционни схеми при изпита за получаване на шофьорска книжка, съобщи в петък изпълнителният директор на държавната агенция Володя Киров. Той поясни, че на антикорупционните телефони, с които са оборудвани всички звена на автомобилната администрация в страната, е получен сигнал в Пловдив за извършено плащане на пари. При съвместната проверка на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) и пловдивската полиция, гражданите, които са проверявани по сигнала, са признали, че са дали пари на инструктора непосредствено преди изпита. От “Автомобилна администрация” не пожелаха да кажат размера на сумата заради водените в момента следствени дела.

Директорът на ИААА Володя Киров коментира, че разполага с безспорни доказателства, че техният служител, който е бил председател на изпитната комисия, е взел участие в корупционните действия около плащането на парите. Той уточни, че е много трудно да се хване някой с платената сума, но държавната агенция има и други методи за установяване на подобни неправомерни действия.

Според Киров, въведената система от антикорупционни сигнали вече дава положителен ефект, защото записът не може да се изтрие и всеки един случай се проверява. Номерът на антикорупционните телефоните са качени на страницата на държавната агенция.

Специалисти от бранша коментираха неофициално, че в голяма част от случаите, когато има регистрирано даване на пари от кандидат-шофьорите на инструкторите, не е задължително непременно този, който провежда изпита, да знае за плащането. И кандидатите за шофьори получават шофьорската си книжка, защото са изкарали сами изпита, но са били през цялото време убедени, че изпитващия ще ги толерира, защото са му платили. Плащането на някакви суми, за да се вземе изпита, в част от случаите е “презастраховане” от страна на самите кандидати, а често това желание да се “презастраховат” умишлено се внушава от инструктори, които са част от подобна корупционна верига.

Споделяне

Още по темата

Още от България