По 10 цента на барел: Иракският петрол е подхранвал кампании на политици във Великобритания

През ноември 1998 г. Риад Тахир - бизнесмен от иракски произход, живеещ в Ешър, графство Съри, организира посещение в Багдад на британския депутат-лейбърист Там Дейлиъл и на ирландска делегация, водена от бившия премиер Албърт Рейнолдс.

Това не е първата визита, уредена от Риад Тахир. През 1993 г. той се включва в кампанията против санкциите и тогава за Ирак заминава депутатът-лейбърист Джордж Галоуей заедно с Там Дейлиъл.

През 1998 г. политиците настояват за отмяна на санкциите и твърдят - правилно, както се оказа, че повечето оръжия на Саддам Хюсеин са били унищожени в резултат на инспекциите на ООН.

Бизнесменът получава щедра награда за своите усилия, според багдадския петролен списък. В документа са изброени множество доставки на петрол на името на Риад Тахир, започващи от ноември 1998 г. Според програмата на ООН "Петрол срещу храни", на режима на Саддам Хюсеин бе позволено да определя компаниите, които ще получават петрола. Изглежда, режимът е давал права на свои предпочитани агенти.

За Гардиън Риад Тахир заяви, че е получил права за 3 милиона барела петрол. За тях западните петролни гиганти като Тексако, Бритиш петролиъм, Шел и Шеврон му плащали като комисионна до 10 цента за барел - което сумирано възлиза на близо 200 000 британски лири.

Тахир смята, че списъкът на (иракското) петролно министерство изглежда достоверен, но количествата в него са преувеличени. Според документа с Тахир са били договорени 11 милиона барела. Освен това той отрича да е получил облаги, след като е завел политиците в Ирак. "Аз участвах още преди това", каза той.

Риад Тахир, който е ръководил базираната в Обединеното кралство организация за приятелство с Ирак "Приятели през граници", подчерта, че всички политици са плащали сами разноските си по пътуванията. "Тези посещения целяха да бъде направен опит да се внесе малко здрав разум в положението", посочи Тахир.

Той разказа, че първоначално работил в иракското Министерство на петролната промишленост, но напуснал през 1969 г., когато баасистите дошли на власт. Получил британско гражданско, защото първата му съпруга била британка. По време на управлението на Саддам пътувал до Ирак средно шест пъти на година. "Ако оказвам услуга, аз съм в правото си да бъда възнаграден", отбеляза Тахир.

След посещението в Багдад Риад Тахир става директор в БУЛА, ирландската петролна фирма, оглавявана от Албърт Рейнолдс. Компанията получава сделка с петрол от Ирак.

Още един "приятел на Ирак", базиран в Обединеното кралство, тръгва по успешните стъпки на Риад Тахир. Това е Бурхан Чалаби, който живее в Ричмънд и също има съпруга-британска гражданка. Той притежава в Лондон компания на стойност 11 милиона лири и е бил верен поддръжник на консерваторите в Кензингтън, дарявайки 5000 лири на Майкъл Портило за негова предизборна кампания, завършила без успех.

Според документите на петролното министерство, копия от които Гардиън притежава, на 29 декември 1999 г. Бурхан Чалаби получил право на участие в продажбата на 3 милиона барела петрол. Суровината е трябвало да бъде продадена на финландската петролна компания Фортум, която е била официално регистрирана от ООН.

Говорител на Фортум в Лондон потвърди за Гардиън: "Господин Чалаби се свърза с нас, за да помогне да кандидатстваме за получаване на петрол според програмата. Беше договорено, че той ще вземе комисионна от порядъка на 10 цента за барел."

Бурхан Чалаби е бил тясно обвързан с члена на Парламента Джордж Галоуей, който по Коледа същата година отиде в Багдад с червен двуетажен автобус, за да придаде повече публичност на своята позиция за отмяна на санкциите.

Копието от документите по договора съдържа добавка, написана на ръка и без дата, според която сделката с Чалаби "е в полза на Джордж Галоуей". Галоуей потвърди за вестника, че Бурхан Чалаби е правил "сравнително скромни" дарения за неговите политически кампании, но не е давал нищо лично на него. "Не съм получавал нито цент за лична облага", посочи Галоуей.

Той каза, че не е бил запознат с деловата дейност на Чалаби, макар да го знаел като богат човек, возещ се в Ролс-Ройс. "Не съм знаел нищо за петролната сделка", изтъкна Джордж Галоуей.

Бурхан Чалаби отказа да направи коментар, въпреки че многократно бе молен от нас да изложи своя вариант на историята.

В началото на 2000 г. отношенията между него и Джордж Галоуей, както се твърди, охладнели и причина за това е било разногласие по повод хуманитарна мисия в Багдад. От документите личи, че Чалаби изчезва от сцената. Той е заместен от йорданския търговец Фауаз Зурейкат, когото Галоуей вече бил определил за свой личен представител в Багдад.

Според документите Зурейкат участвал в 5 петролни сделки. Първата е била с Аредио петролеум, малко известна френска фирма, която се регистрирала в ООН с надеждата да получи достъп до петрол. През миналата седмица от нейния офис в Париж никой не откликна на поканите за коментар.

Другите четири сделки са били на името на компанията на Фауаз Зурейкат в Йордания - Мидъл Ийст адвансд семикъндактър. Във всеки от договорите се срещат думите "господин Галоуей" или "в полза на господин Джордж Галоуей" - или напечатани на арабски, или добавени на ръка.

Тази седмица агенция Франс прес цитира от Йордания изявление на Зурейкат, с което той признава, че е сключвал тези сделки. Галоуей потвърждава, че Зурейкат е дарил около 400 000 лири за хазната на неговата група за подкрепа Мариам апийл.

Както твърди Галоуей, въпреки че връзките на Зурейкат с Ирак са били добре известни, той самият не е знаел нищо за петролни сделки на йорданския търговец.

Ако споменатите 6 сделки са били с комисиона от 10 цента, те са донесли общо 1 125 000 британски лири. Няма обаче данни какви пари са били дадени за кампаниите на Галоуей или дали част от тях са отишли в джоба на депутата.

По-нататък в статията Гардиън посочва каква е била реакцията на някои компании, организации и правителства, споменати като свързани със съмнителните петролни сделки. За България в публикацията се казва:

Дясната опозиция поиска оставката на президента Георги Първанов, оглавявал до 2001 г. Българската социалистическа партия, за която се твърди, че през 1998 г. е получила правата върху 12 милиона барела петрол. За местните медии Първанов заяви: "Нито цент, нито каквато и да било друга валута не е била получавана от чуждестранни източници."

*По БТА

Споделяне

Още от Свят