По 6 г. затвор за младежите, пребили детето, за което трябвало да се грижат

Снимка: БГНЕС (Архив)

Софийският градски съд (СГС) наложи присъди от по шест години затвор за Александър Донов и Патрик Първев заради побоя над тригодишното момче в столичния кв. "Зона Б-19", за което през лятото на 2015 г. са били наети да се грижат, докато майка му е на работа в чужбина.

Двамата са признати за виновни за това, че са нанесли тежка телесна повреда на малкия Христо Велински, но съдът ги оправда по обвинението за опит за умишлено убийство. По-рано прокуратурата поиска затвор между 15 и 17 години за двамата младежи.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Според решението на съда двамата трябва да изплатят и по 60 хил. лв. обезщетение за пострадалото дете, което са тормозили, вместо да се грижат за него, каквато е била уговорката с майката.

Случаят стана известен, след като през юли 2015 г. детето бе откарано в "Пирогов" в изключително тежко състояние и с опасност за живота. Тогава обвиняемите бяха на 18 години и майката на детето, която е музикантка, ги беше наела да се грижат за детето ѝ за няколко седмици, докато тя работи в чужбина.

Споделяне

Още от България