По 8 души на ден опитват да се самоубият, най-вече заради семейни конфликти

По 8 души на ден опитват да се самоубият, най-вече заради семейни конфликти

Средно 8 опита за самоубийство се извършват на ден у нас, а всеки десети опит е успешен, сочат данни Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), представени в понеделник.

Всеки втори опит за самоубийство в България е свързан с конфликти в семейството. При 43% от хората, опитали да сложат край на живота си, причините са проблемите в най-близкото им обкръжение. Сред конфликтите най-чести са тези между съпрузите и с родителите.

Втората по честота причина за самоубийствените опити са психичните разстройства (12% от регистрираните случаи), следвани от несподелена любов (8%) и от тежко телесно страдание (7%). Финансовите проблеми са на шесто място (4%). Заради загуба на работа, на живота си посягат 1–2% от всички, опитали да се самоубият.

През 2015 г. смърт от самоубийство е регистрирана при 9 души на 100 000 души население. Мъжете умират 3 пъти по-често, отколкото жените, въпреки че жените правят повече опити.

Най-висока е смъртността в Североизточния регион на България – 12 души на 100 000 население. Най-ниска е в Северозападния регион – 6 на 100 000 население.

Най-често опитват да се самоубият безработните, следвани от пенсионерите и работещите.

Намаляването на опитите за самоубийства в България с 10% е основната цел на проект “Подобрени услуги за психично здраве” на НЦОЗА, подкрепен от Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Това ще се постигне чрез повишаване на знанието в обществото за тревожността и депресията, които са в основата на извършените опити за самоубийство.

Общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници са преминали обучение за ранно откриване на тези диагнози. Ще бъдат обучени експерти от районните структури на Министерството на здравеопазването, които да работят в училищата по темите депресия, тревожност, агресия и автоагресия.

От началото на 2017 г. ще заработи онлайн платформа за данните за самоубийствените действия.

Чрез нея ще се събира и анализира по-пълна и достоверна информация. В ход е ново епидемиологично проучване на честите психични разстройства в България, съобщават от НЦОЗА.

Споделяне

Още от България